I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninke rado nose verne replike sarmatskog nakita

Sarmati, narod iranskog porekla koji je u doba rimske imperije naselio prostore našeg današnjeg zavičaja, ostavio je tragove života i kulture i na području srednjeg Banata. Živeli su ovde od I do IV veka. I danas je aktuelna estetika njihovog nakita, čije replike Zrenjaninke rado nose.

-Sarmati su sa obala Crnog mora došli na prostor između Dunava i Tise, obuhvatajući tako i deo Banata. Plemenska organizacija, nomadski način života i ratnički duh, uslovili su da za vrlo kratko vreme, kroz nekoliko migracionih talasa, ovladaju Panonskom nizijom, pokorivši narode koji su živeli na ovoj teritoriji kao što su Kelti i Dačani. Sarmati u I veku nove ere dolaze do granica Rimskog carstva, i vrše upade na rimsku provinciju Meziju. Od tada pa do nestajanja Sarmata sa političke scene, odnos između njih i Rimskog carstva biće izuzetno promenljiv, kaže Aleksandar Šalamon kustos arheolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

-U kriznim situacijama po Rimsku imperiju, neka od sarmatskih plemena bila su vojno angažovana na strani Rimskog carstva uz određenu novčanu nadoknadu, dodaje naš sagovornik.

III i IV vek nove ere doneli su Sarmatima veliku borbu za egzistenciju na ovim prostorima kojoj su konačno podlegli sa dolaskom Huna u drugoj polovini IV veka, kada dolazi do njihove asimilacije sa ovim narodom. Ipak ostavili su značajne tragove svog postojanja na našim prostorima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

­-To su kulturni obrasci, karakteristični za prostor centralne Azije. Njihova umetnost, običaji, smisao za estetiku i ukrašavanje, mešavina su tradicije centralnoazijskih stepskih plemena i pontsko-helenističke kulturne stilske vrednosti. Na prostorima Panonske nizije oni primaju kulturne uticaje keltskih i dačkih plemena i zajedno sa rimskim tehnološkim i ideološkim rešenjima, stvaraju prepoznatljivu i jedinstvenu kulturnu grupu. Nju karakteriše pre svega nakit, odnosno raznobojne ogrlice i narukvice od perli, staklene paste, ćilibara, krečnjaka, dragog i poludragog kamenja, kao i pločaste fibule ukrašavane raznobojnim emajlom, ornamentisane metalne pojasne kopče i okovi, metalni privesci, privesci od kauri školjke i razni ukrasi za odeću od staklene paste, ističe Aleksandar Šalamon.

Fotografije originalnog nakita iz kataloga izložbe “Sarmatska kultura na tlu Banata iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin”

Te raznobojne perle rado bi ponele i Sose XXI veka. Verne replike sarmatskog nakita izrađene su stručnim rukama konzervatora i restauratora zrenjaninskog muzeja. Narukvice, ogrlice i drugi komadi nakita dostupni su nam i danas kao dodaci savremenih odevnih kombinacija. Mogu se pronaći u suvenirnici Narodnog muzeja Zrenjanin.

Replike nakita Sarmata danas, u suvenirnici Narodnog muzeja Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh