I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninke neumorno šiju zaštitne maske za medicinsko osoblje

Solidarnost i plemenite namere mogu da budu dobar način za obuzdavanje panike i pametno korišćenje vremena koje provodimo u samoizolaciji. U isto vreme, mnogo naših sugrađana, pre svega onih u zdravstvu, nalaze se u prvim redovima bitke protiv korona virusa. Primer solidarnosti i sjajne ideje ovih dana pokazuju naše sugrađanke, članice Fejsbuk grupe „Zrenjaninke na fb“ koje su deo inicijative za šivenje zaštitnih maski namenjenih medicinskom osoblju, ali i svima kojima su neophodne. 

Inicijatorka akcije, Zrenjaninka Valentina Stojkov, pre nekoliko dana je pozvala ostale članice grupe da započnu i uključe se u ovaj humani posao.

– Prošle nedelje sam bila podstaknuta pričom drugarice koja je navela da nemaju maske u bolnici. Iz tog razloga sam rešila da pokrenem ovu akciju. Članice okupljenje u ovoj virtuelnoj grupi su se odazvale da pomognu u velikom broju, bilo šivenjem, bilo donacijom materijala. Gotove maske šaljemo u bolnicu – pojašnjava za portal I love Zrenjanin Valentina Stojkov.

PerSu marketi

Maske se šiju od keper traka, posteljnog platna 100% pamuk, što je bitno da bi mogle da se peru na 90 stepeni, te da se koriste više puta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

–  Maske ne prodajemo, već ih poklanjamo. Materijal uglavnom sami kupujemo, a dobili smo donaciju od Slobodana Kirćanskog-Bimba i na tome mu od srca hvala. Bravo za sve Zrenjaninke koje su se samoinicijativno uključile u ovu predivnu priču. Na ovaj način smo svoje slobodno vreme pametno i iskoristile- kaže Stanislava Dragojlo Trifunjagić.

Ovoj akciji odazvale su se i Zorica Sič, Zdenka Tadić i mnoge druge Zrenjaninke.

SOLIDARNOST SE ŠIRI ZRENJANINOM

Za samo nekoliko dana inicijativa se proširila i van pomenute Fejsbuk grupe. Građanke i građani podstaknuti apelima zdravstvenih radnika i prijatelja, samostalno su kod svojih kuća pokrenuli šivenje. Tako je u i domu Vidaković – Dojkić – Marton. Majka, odnosno baka Gizela, uz pomoć ukućana Nenada i Nikolete i malog unuka Dušana, neumorno šije zaštitne maske.

Gizela Marton i njen unuk Dušan Vidaković na zajedničkom zadatku

 – Maske koje šijemo biće poklonjene osoblju zrenjaninske bolnice. U odnosu na ono što sašijemo, potrebe su bar duplo veće i zato ćemo nastaviti sa radom i u narednim danima- kaže Nikoleta Vidaković.

Slično je i u domu Zrenjaninke Janje Pađen koja je u našem gradu poznata po kreativnom stvaralaštvu. I ona šije maske u kontinuitetu, a veliku zahvalnost uputila je sugrađanki Jeleni Komljenović.

– Ona je od svojih sredstava kupila veliku količinu materijala od koje mogu da šijem maske i na tome sam joj beskrajno, i to ne prvi put, zahvalna. Ona je osoba koja svesrdno pomaže u svakoj akciji. Da sutra rešimo da zidamo sklonište, sigurna sam da bi se pojavila sa kamionom građevinskog materijala – opisala je Janja Pađen ukratko dobročinsvo svoje prijateljice.

Maske od doniranog materijala sašivene u domu Janje Pađen nisu samo korisne već i izuzetno lepe

Žitištani takođe šiju maske za zaštitu od korona virusa

Porodica Grbić iz Žitišta duži niz godina bavi se proizvodnjom tekstilne galanterije u pogonu u Žitištu. Usled pojave virusa i smanjenja obima posla u tekstilnoj industriji, članovi ove porodice preusmerili su većinu proizvodnje na izradu zaštitnih maski. Maske se izrađuju za potrebe više bolnica, kao i za velike tržne centre.

– Ovo su višekratne maske, koje se nakon upotrebe iskuvavaju i mogu da se koriste više puta. Velika je potreba za ovim maskama, a baš iz tog razloga pored naših radnika u proizvodnju smo uključili sve članove domaćinstva, od unuke koja priprema gumene vezice do nas starijih koji krojimo, šijemo, pakujemo i isporučujemo gotove proizvode. Trudimo se da isporučimo što više maski, ali zahtevi se svakodnevno povećavaju te se nadamo  da ćemo uspeti – kaže za „Žitište Info“ Boro Grbić, vlasnik firme „Isiteks“.

Pored ove firme u akciju šivenja maski uključilo se mnogo preduzetnika, a svi se nadaju skoroj pobedi nad virusom i  vraćanju redovnim poslovima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh