I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninci ne pamte ovakvu najezdu komaraca (VIDEO ANKETA)

Najezda komaraca ove godine pogađa jednako i građane i meštane okolnih sela. Iako u „Ciklonizaciji“, preduzeću zaduženom za suzbijanje komaraca, kontinuirano upućuju saopštenja o redovnim tretmanima, građani imaju pritužbe govoreći da efekta nema. Protekle sedmice pojavile su se i nezvanične informacije da gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, takođe nije zadovoljan radom „Ciklonizacije“, te da će uslediti raskid ugovora o izvršenju usluge.

Podsećamo, u Ugovoru za javnu nabavku usluga suzbijanja komaraca na teritoriji Grada Zrenjanina zaključenom krajem aprila ove godine, navodi se da je ugovorena vrednost nabavke nešto veća od 74 miliona dinara bez PDV-a, za period od tri godine. Kao najpovoljniji ponuđač bila je novosadska Ciklonizacija sa kojom je 23. aprila i potpisan ugovor.

Ovih dana „Ciklonizacija“ je izvestila građane o stanju na terenu:

„U ovom momentu na području grada dominantno aktivne su dve vrste komaraca. Prvi je urbani ili kućni, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi. Razmnožavanje ovog komarca u svojim dvorištima građani mogu da spreče. Potrebno je da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju ove komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana. Ovi komarci ne odlaze daleko od mesta gde se izlegu, pa najčešće prave probleme upravo građanima koji ih ”gaje” u svojim dvorištima i njihovim komšijama. Druga vrsta su ruralni komarci iz roda Kaspius (Caspius), slični rečnim Edesima (Aedes). Upravo ovi komarci su karakteristični za Banat, jer se razmnožavaju u barama, kanalima i svim vodenim površinama u atarima, odakle migriraju u urbane sredine, jer su kao i rečni komarci dobri letači. Ove godine su ogromne atarske površine Vojvodine, zbog izuzetno povoljnih uslova za razvoj komaraca, pune upravo ovih komaraca, a kako je nemoguće tretmanima obuhvatiti ta ogromna izvorišta, njihov proboj u urbane sredine je očekivan. Iz tog razloga tretmani izvedeni u gradovima, prigradskim naseljima i selima imaju ograničeno dejstvo. Novi komarci vrlo brzo iz atara ponovo dolaze do ljudi, te je zato i ponavljanje tretmana često neophodno. Hiperprodukcija komaraca u celom regionu je na nivou elementarne nepogode, a kada je reč o Zrenjaninu, vršićemo dalju stalnu kontrolu brojnisti komaraca i tretmane čim se pokaže potreba, zaključuju u “Ciklonizaciji”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Građane Zrenjanina pitali smo šta oni misle o trenutnoj situaciji.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh