I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

PUTOVANJE ZA DUŠU: Zrenjaninci kreću u pohod na Sibir „Golfom“ starim tri decenije

Dvojica Zrenjaninaca uskoro će krenuti u avanturu dugu 17.000 kilometara „Golfom 2“ sa pozamašnim, trodecenijskim stažom. Krajnji cilj je daleki Sibir, živopisna zemlja posebne lepote koja je „pozvala“ u avanturu Iliju Jovanova (54) i njegovog prijatelja, rođenog Zrenjaninca sa trenutnom adresom u Splitu, Vladimira Augustinovića (56), da ovo leto učine posebnim.

Nesvakidašnje putovanje trajaće ukupno 50 dana, a put daleke Rusije krenuće 10. jula. Cilj im je da ostvare dugogodišnji san – da upoznaju sve lepote Sibira i okupaju se u Bajkalskom jezeru.

Jovanov poslednje tri godine sa velikom pažnjom prati nekoliko ruskih portala, posebno onih na kojima se prikazuje veličanstvena priroda te zemlje. Nije slučajno to što najveći deo tih lepota krije upravo Sibir. U razgovoru sa prijateljima Jovanov je shvatio da u Srbiji vladaju brojne predrasude po pitanju Sibira, pa je tako najčešće mišljenje da je reč o hladnoj i nepristupačnoj zemlji.

I Taxi Zrenjanin

– Više od 24 meseca u meni sazreva želja za obilaskom sibirskih prostranstava. Sve vreme istražujem, informišem se i prikupljam sve korisne podatke koji nam mogu pomoći na putu. Istina je, putovaćemo mojim starim automobilom, a razlog je njegova jednostavnost i maksimalna izdržljivost, kaže Jovanov za portal I love Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ilija Jovanov

Moskvu i Sankt Peterburg obišao je ranije, ali tvrdi da je tipična Rusija, koju Srbi premalo poznaju, upravo istočno od Moskve. Ljubav prema Rusiji potiče iz osnovne škole, zahvaljujući nastavnici ruskog jezika koja ga je naučila prvim ruskim narodnim pesmama.

– Ljubav prema toj zemlji je bila sve veća, pa sam se sa 16 godina učlanio u omladinski hor „Koča Kolarov“ na čijem smo repertoaru uvek imali bar dve ruske pesme, a kao jedan od najboljih horova sveta, uvek smo se poredili sa Rusima. Kada sam konačno posetio Moskvu i Sankt Peterburg, nakupovao sam „brdo“ ploča sa ruskom narodnom muzikom, koje sam slušao sve do pojave interneta, kada sam uplovio u beskonačno carstvo omiljene muzike, pojašnjava Jovanov.

Vladimir Augustinović

CILJEVI PUTOVANJA: EDUKATIVNO-TURISTIČKI I HUMANITARNI

Primarni ovog putovanja je edukativno-turistički.

– Delimično sam spomenuo edukativno-turistički cilj koji treba da „razbije“ predrasude o Sibiru kao lošem mestu, na kojem „osim prostranstva i hladnoće ništa drugo ne postoji“. Upravo suprotno, cilj je pokazati divne, savremene gradove poput Jekaterinburga, Tjumenja, Omska, Tomska, Novosibirska, Kemerove, Krasnojarska, Tajšeta i prelepog romantičnog Irkutska. Parkovi, šetališta na obalama reka, tradicionalna i moderna arhitektura, prostrani trgovi, kulturne znamenitosti, jedinstveni verski hramovi, tradicionalna kuhinja, mnoštvo običaja lokalnog stanovništva i gostoprimstvo, svakako jesu ono što krasi sibirske gradove. Tako, samo jedan podatak govori više od svakog opisa –  a to je da grad Krasnojarsk ima preko 200 gradskih fontana, pojašnjava ovaj Zrenjaninac.

 

Daleki Sibir

Njihovo putovanje imaće i humanitarni karakter – preostali novac nakon završenog putovanja biće uplaćen Fondaciji Tijana Jurić, organizaciji koja se bori za bolju bezbednost dece u našoj zemlji.

-Od početka pratim rad te organizacije i želeo sam da ovo naše putovanje dobije još veći smisao tako što ćemo im na neki način pomoći da održe kontinuitet u borbu protiv nasilja nad decom, pojasnio je Jovanov.

PODRŽIMO AVANTURU „PUTOVANJE ZA DUŠU – SIBIR“

Jovanov i Augustinović ovakav poduhvat ne mogu da ostvare sopstvenim novčanim sredstvima, iako će znatno u tome učestvovati. Nadaju se pomoći sponzora, koji bi pronašli svoj interes.

Svi koji žele da pomognu dvojici prijatelja i avanturista, mogu se direktno javiti u inbox Fejsbuk stranice „Putovanje za dušu – Sibir“ ili putem broja telefona 064/2007-332

PORTAL „I LOVE ZRENJANIN“ GLAVNI MEDIJSKI PARTNER

Ekskluzivno, ceo njihov put, avantura i lepote Sibira, moći će da se prate putem portala I love Zrenjanin. Svakog dana naši avanturisti javljaće se iz mesta u kojem se u tom momentu nalaze. Pratićemo ih putem GPS-a, fotografija i video snimaka.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh