I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

Zrenjaninci na kanalu gradili objekte i šahtove

Na jednom kanalu u okviru kanalske mreže u Zrenjaninu meštani su izgradili privatne objekte, zatrpali neke delove kanala, a na pojedinim delovima su čak postavili i kanalizacionu mrežu i šahtove, saopštilo je danas preduzeće „Vode Vojvodine“.

kanali-mz-nikola-tesla-mz-stajicevo-zrenjanin

Pojedini delovi kanala, pored kojih se nalazi pijaca, služe kao deponija i u njima se može naći čak i odbačeni nameštaj, navodi se u saopštenju tog javnog vodoprivrednog preduzeća.

Dodaje se da su zbog ovih problema na kanalu dugačkom kilometar i po, „Vode Vojvodine“ morale obustaviti radove, čiji je nastavak neizvestan.

Fordomanija

Precizira se da je reč o kanalu u zrenjaninskoj Mesnoj zajednici „Nikola Tesla“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U saopštenju se naglašava da se na kanalskoj mreži u Zrenjaninu izvode radove vredni oko 54 miliona dinara. Radove izvodi Vodoprivredno preduzeće „Srednji Banat“ Zrenjanin, a finansijska sredstva obezbedili su „Vode Vojvodine“, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave.

Vojvodina ima jednu od najvećih kanalskih mreža u Evropi. Izgradnja kanala započela je u 18. veku, s ciljem da se isuše močvarni predeli i od površinske vode i podzemnih voda „otme“ plodno zemljište. U poslednjih četvrt veka, zbog nebrige stanovništva i države, kanalska mreža u Vojvodini je mestimično veoma zapuštena, što otežava odvodnjavanje i dovodi do gomilanja podzemnih voda i poplava.

Iako imaju veliki kapacitet i za navodnjavanje obradivog zemljišta, kanali se veoma slabo koriste u te svrhe.

Izvor: Beta

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh