I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ceo pivski svet u jednoj sobi – Muzej pivskih krigli i čaša Željka Grujina (VIDEO)

Krigle i staklene čaše za pivo, Zrenjaninac Željko Grujin – Gruja počeo je da sakuplja 1996. godine. Jedna vrsta hobija tako se vremenom pretvorila u sastavni deo njegovog života.

U početku ih je, kaže, ređao u jednom delu kuće, a onda i u drugim prostorijama, sve dok se nije rodila ideja da izgradi zaseban, namenski objekat. Izgradnja je trajala dve godine, nabavljao je autentičan materijal, i na kraju stvorio jedinstven, zanimljiv ambijent.

Njegova kolekcija sada broji između 17500 i 18000 komada čaša, krigli, bokala, a kaže da ima i onoga što je neminovno u hobiju – 1000 duplikata.

PerSu marketi

-Ovo je veoma skup i redak hobi. Potrebno je prvo zaraditi novac da bi se u sve ovo uložilo. Uspeo sam da spojim lepo i korisno, pa čak i da imam priliva od prodaje retkih čaša drugim kolekcionarima. Cela ova priča traži dosta vremena, putovanja, poseta skupovima kolekcionara, a to svako od nas finansira sam. Postoji mogućnost nabavke i putem internet aukcija. U tim situacijama je uvek prisutan rizik dostave, jer se desi da dođe do oštećenja. Recimo, meni je pre neki dan stigla krigla iz Australije koja je prilikom dostave polomljena i sada je neupotrebljiva. Što se tiče održavanja samih čaša i krigli, tome je takođe potrebno posvetiti puno vremena. Time se uglavnom bavim u zimskom periodu, kada nema toliko posla. Sve čaše i krigle se isključivo ručno peru i poliraju, i meni to predstavlja veliko zadovoljstvo, pojasnio nam je Grujin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kolekcionarstvo ovakvih predmeta može se razvijati u više različitih pravaca. Tako se kolekcionar može posvetiti isključivo jednoj pivari i sakupljati čaše i krigle posvećene u tom pravcu, a može se posvetiti i raznovrsnosti, potražnji za retkim oblicima, kao i starim primercima.

– Ono što moje interesovanje i moj hobi odlikuje, jeste kolekcionarstvo po broju čaša, po starosti, kao i po retkosti. Posedujem nekoliko stotina retkih primeraka. Čaše i krigle iz moje kolekcije dolaze iz 181 države. Postoje čaše iz zemalja Afrike, nekoliko njih iz limitiranih kolekcija koje su sadržale jako mali broj primeraka, zatim primerak iz Pakistana iz 1940. godine, čaša iz 1922. godine, zatim iz Butana i Nepala, kao i čaša od 3 litra ručno rađena povodom jubileja jedne pivare…. Saradnja među kolekcionarima je veoma dobra, imam oko 400 prijatelja „po čaši i krigli“, što u Evropi, što na drugim kontinentima. Redovno održavamo komunikaciju i razmenjujemo iskustva, i pomažemo jedni drugima. Skoro svako veče provedem oko dva do tri sata u istraživanju, a kada se ukaže prilika posvetim se i licitiranju. U poslednje vreme ima dosta mini pivara. Gledam da ih prilikom putovanja posetim i da ostvarim saradnju sa njima. Neki od njih će rado izaći u susret i pokloniti po primerak, dok se sa drugima ostvaruje kupovina prilikom koje uzmem više primeraka koje ću kasnije proslediti ili prodati drugim kolekcionarima. Upravo sam se vratio sa putovanja tokom kog sam imao priliku da posetim nekoliko takvih manjih pivara u Sloveniji i Hrvatskoj, i doneo sam nove komade za svoju kolekciju, pohvalio se naš sagovornik.

On je ujedno podsetio i kolekcionare i ljubitelje retkih hobija da će 19. avgusta, u okviru Beer festa u Beogradu, biti održan prvi susret kolekcionara.

-Ja sam imao želju da to bude u našem gradu, ali zbog nemogućnosti realizacije saradnje, pokušaćemo sledeće godine, rekao je Grujin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh