I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin zbog korone “kratak” za 40.000 – 50.000 noćenja turista

Turizam i ugostiteljstvo su dve privredne grane koje su zasigurno najviše pogođene pandemijom korona virusa. Zbog mera zaštite stanovništva od širenja zaraze, a koji podrazumevaju smanjenje kontakata, ograničavanje broja posetilaca na određenom prostoru hoteli, hosteli, privatni pansioni, restorani su ili zatvoreni ili rade smanjenim kapacitetom. Isto je i sa turističkim agencijama, jer su zbog korone putovanja ili otkazana ili moguća samo uz posebne mere i pod posebnim uslovima. O tome kako je korona virus uticao na turizam u Zrenjaninu razgovarali smo sa Zoranom Ljubotinom, direktorom Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Početkom godine činilo se da će turistička ponuda Zrenjanina ovoga puta biti sadržajnija i kompletnija nego u ranijem periodu. Međutim, već u martu bilo je jasno da će korona virus pomrsiti i poremetiti planove.

“Korona je, nažalost, prethodnih meseci najviše uticala na poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu. Imali smo jedan dobar prilaz i dobar početak godine. Međutim, odmah nakon festivala vina, koji smo održali početkom marta, zadesila nas je korona i imali smo veliki pad dolazaka gostiju. Slobodno možemo da kažemo da je zavesa bila spuštena na naše poslovanje, projekte i planove. Onda smo u junu opet imali nešto gostiju. Bilo je dosta poseta našem Muzeju piva, bilo je turista u centru grada… I taman kada smo završili javnu nabavku i kada smo krenuli da radimo Leto u gradu i Banatsku bajku, usledio je drugi pik korona virusa. Dosta manifestacija je sada otkazano ili pomereno”, počinje priču Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

PerSu marketi

Zoran Ljubotina

Planirani turistički programi i manifestacije održaće se kad epidemiološka situacija bude pod kontrolom – ove ili sledeće godine

“Na Korzo festu smo planirali da angažujemo 10-ak izvođača. Tokom jula i avgusta je kod vodotornja svakog petka i subote trebalo da bude spektakl. Događaj sa afirmisanim grupama koje bi privukle poveći broj i naših sugrađana i onih koji dolaze u naš grad. Ali, kako nas je 14. jula zadesilo pogoršanje situacije opet smo dobili zabranu okupljanja, pa smo to što smo planirali otkazali ili pomerili. Za kad, videćemo, jer je sve neizvesno. Pratimo mere kriznog štaba i mere vlade. Iz gradske uprave dobijamo redovno informacije. Sve ono što će biti prenećemo i medijima i našim sugrađanima. Očekujemo da se situacija smiri, ali to ne zavisi od nas. Naše manifestacje će biti pomerene za kraj avgusta, za početak septembra. I Dani piva su velika nepoznanica”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zbog pandemije korona virusa trpe svi turistički radnici i oni koji su oslonjeni na ovu privrednu granu.

“Mi smo uputili pismo i dogovarali se na nivou naše grane kako da se pomogne turističkim radnicima. Sve će to ići u ovom paketu mera Vlade za pomoć preduzećima. Turističke agencije su najmanje krive, a najviše trpe. Situacija je neizvesna i nepoznato je kada će da se završi. Mi definitivno moramo da počnemo da radimo sa turistima. Moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Kada će turisti da se vrate, kada ćemo naše kapacitete da popunimo ne znamo. Turistička organizacija ima ugovore sa preko 40 domaćinstava, domaćom radinošću, ugovore sa puno ugostitelja, restorana, smeštajnih kapaciteta koji su sada prazni. Prošle godine u ovo vreme nismo imali slobodnih mesta ni za jednog gosta. Na žalost, ove godine je situacija potpuno suprotna. Ostaje nam da se nadamo da će situacija u narednom periodu malo da se poboljša i da će turizam krenuti da se oporavlja”, objašnjava Ljubotina.

Zbog korone odloženo i predstavljanje turističkih potencijala Zrenjanina van granica Srbije

Osim manifestacija i događaja u gradu, u planu su bila i gostovanja i prezentacije turističkih potencijala Zrenjanina u drugim mestima i državama.

“Mi smo za ovu godinu imali idealan program. Do sada je trebalo puno toga da uradimo. Da ne spominjem prolećne manifestacije, dečije festivale, gostovanja… Trebalo je da idemo u Temišvar, Herceg Novi, Lopare, na Kalemegdan i Tašmajdan… Ovde smo za leto predvideli Korzo fest, Leto u gradu, Banatsku bajku, Izađi mi na teglu… Imali smo u planu puno dešavanja u saradnji sa gradskim institucijama, pre svega, sa Kulturnim centrom. To je trebalo da omogući da grad živi i da popunimo ne samo centar grada nego i Peskaru, Tisu, Motel, Kaštel, Carsku baru”, kaže naš sagovornik.

Lovci, biciklisti, zaljubljenici u nautiku moći će da posete naš grad kad rešimo problem korone

Osim manifestacija, ove godine konačno je trebalo da zažive lovni turizam, biciklizam i nautički turizam.

“Krenuli smo lepo sa vožnjama brodićem, ali je zbog zabrane okupljanja i to zabranjeno. Gosti su i te kako zainteresovani za vožnje i prema Itebeju i prema Carskoj bari, do Kaštela, Titela, Sečnja… Plovni put je idealan. Nautika je nešto što nas spaja. Sutra će nas spojiti sa Temišvarom. Takođe, tu je i biciklizam. Možemo da vidimo i sad da se biciklistička staza radi. Urađen je deo od Zrenjanina do šlajza u Kleku i ide prema rumunskoj granici duž Begeja. Imamo fantastičnu infrastrukturu. Muzej piva je na sredini. Tamo smo uradili pešačku stazu, promenadu između dva mosta. Tu su klupe, kandelaberi, osvetljenja… Ljudi uživaju, šetaju… Nama je lovstvo ove godine trebalo da bude izuzetno posećeno. Puno grupa, puno lovaca je trebalo da dođe sa prijateljima ili porodicama. To je bilo dogovoreno. Strelište je posle 10-ak godina opet stavljeno u funkciju”, ističe naš sagovornik.

“Seoski turizam je nešto što je neodvojivo od cele priče. Tu su Melenci, Banja Rusanda, Kaštel Ečka, Belo Blato – selo muzej, Carska bara, Stajićevo, Orlovat –Uroš Predić, Idvor – Mihajlo Pupin… Imamo izuzetnu saradnju sa seoskim mesnim zajednicama. Banatska bajka je prošle godine urađena. Obišli smo sedam naseljenih mesta. Ove godine smo opet imali planove, ali… Trebalo je da idemo u Lukićevo, Stajićevo, Botoš, Aradac… Sela su nam jako bitna, jer imamo puno razloga da se ponosimo našim selima. U njima su nikli velikani našeg kraja i to treba poštovati. Karavan ćemo nastaviti ili ove ili sledeće godine, zavisno od situacije”, kaže Ljubotina.

Od planiranih 40.000 – 50.000 noćenja ove godine ostvaren samo neznačajan deo

Zbog svega što je bilo u planu u Turističkoj organizaciji su očekivali više desetina hiljada noćenja turista u gradu.

“Ove godine smo očekivali između 40.000 i 50.000 noćenja. Međutim, zbog korone nismo ostvarili ni mali deo toga. To što smo ostvarili je nemerljivo. U ovom trenutku i ne baratamo brojkama. Nadamo se da ćemo sledeće godine to i da podignemo. Ako nas sreća bude pratila možda ćemo oboriti i rekord u tom delu. Ovaj grad zaslužuje tako nešto”, zaključuje na kraju razgovora Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh