I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin u projektu „Vrtići bez granica“ – roditelji, prijavite vašu decu

Sve više dece iz izolovanih i ugroženih porodica u Srbiji ima pristup predškolskom obrazovanju – zahvaljujući UNICEF-ovom projektu „Vrtići bez granica“.

Projekat „Vrtići bez granica“ realizuje se i u Zrenjaninu, u tri vrtića Predškolske ustanove. Pored UNICEF-a, projekat su pokrenuli CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i njihovi partneri, a u našem gradu podršku za realizaciju projekta pružio je Grad Zrenjanin.

Cilj projekta je uključivanje što većeg broja dece predškolskog uzrasta u kvalitetne vaspitno – obrazovne programe. Programom je predviđen rad sa decom uzrasta od 3 do 5,5 godina, a posebno dece iz osetljivih grupa – dece iz romske zajednice, dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i dece iz porodica sa niskim socio-ekonomskim statusom.

I Taxi Zrenjanin

Za potrebe realizacije, grad je u tri vrtića adaptirao poseban prostor i opremio ga nameštajem i didaktičkim sredstvima. Reč je o vrtićima Maslačak, Poletarac i Sunčica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Prva promotivna aktivnost pod nazivom „1,2,3, igrajmo se svi“ realizovana je u junu u igraonici „Čarolija“, gde je bilo prisutno preko dvadesetoro dece i oko trideset roditelja. Deca su se uključivala u osmišljene aktivnosti, likovni centar, vajarsku stanicu, sportske aktivnosti…Tu su se upoznali jedni sa drugima, igrali se, a njihovi roditelji imali su mogućnost da se informišu o detaljima projekta. Nakon toga smo realizovali kratak program „Igralište – plivalište“u saradnji sa JU „Sportski objekti“ i „Jug Bazen“. Dva puta nedeljno, po dva sata, deca su se kroz igru oslobađala straha od vode i učestvovala u aktivnostima u vodi, u skladu sa svojim interesovanjima, zajedno sa našim pedagogom za fizičko vaspitanje, vaspitačima i roditeljima. Druga promotivna aktivnost je održana ispred Doma borilačkih sportova „Partizan“ pod nazivom „Sportisti i mi, igrajmo se svi“ krajem avgusta. Deca su se družila sa našim stručnim saradnicima, vaspitačima i predstavnicima zrenjaninskih sportskih klubova. Ova aktivnost je realizovana u saradnji sa JU „Sportski objekti“, Sportskim savezom grada Zrenjanina i sportskim klubovima KK „Petrovgrad“, FK „Akademija Bambi“, AK „As023“, KK „Zrenjanin“, RK „Proleter“ i sportskom školicom „Čigra“. Pored sportskih aktivnosti održana je i umetnička radionica. Novi kratak program koji smo započeli je „Pogled kroz bibliotečki dvogled“, u saradnji sa Gradskom bibliotekom. Trajaće mesec dana, dva puta nedeljno po dva sata, u prostorijama Gradske biblioteke. Roditelji će dovoditi svoju decu, i učestvovati u različitim radionicama. Takođe, u toku nastavne godine, razvijaće se još kratkih programa, u saradnji sa drugim institucijama u gradu. Formirali smo tri grupe u okviru projekta „Vrtići bez granica“. Zadovoljni smo odzivom i saradnjom roditelja, izjavila je pomoćnica direktora Predškolske ustanove, Tatjana Lojović.

Pored dve predškolske ustanove iz Beograda, za sprovođenje projekta odabrani su Grad Zrenjanin i Predškolska ustanova Zrenjanin. Iako je dosta gradova bilo zainteresovano, komisija koja je sprovodila selekciju, utvrdila je da Zrenjanin, pored Beograda, ima najpovoljnije uslove u objektima za sprovođenje ovog projekta.

-Ono štoje veoma bitno, jeste to da su svi vaspitači i stručni saradnici kao i projektni tim, obučeni za rad u ovom projektu. Svi su obučeni putem različitih seminara. Imali smo trodnevne seminare u Zrenjaninu i u Beogradu, kao i onlajn seminar „Živeti različitosti u vrtiću“, koji je trajao mesec dana. Pozivamo roditelje, da pronađu svoj vrtić bez granica i upišu decu u kratke besplatne dvosatne ili četvorosatne programe. Mogu da upišu svoje dete u jedan od tri pomenuta vrtića i da posete radionice u Gradskoj biblioteci ponedeljkom i petkom od 9-11 h u toku septembra, istakla je Tatjana Lojović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh