I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin sutra svečano obeležava stogodišnjicu od oslobođenja grada

U Zrenjaninu će sutra, nizom programa, svečano biti obeležen izuzetan istorijski jubilej – stota godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. U prepodnevnim satima biće položeni venci na spomen-obeležja, a zatim će u 10,30h Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izvesti marš glavnom ulicom. U 11 časova, na Trgu slobode, Reprezentativni orkestar Garde izvešće himnu nakon čega će uslediti obraćanje sa balkona Gradske kuće.

Reč je o rekonstrukciji dešavanja od 17. novembra 1918. godine – čuveno obraćanje pukovnika Dragutina Ristića “Brigadira” sa balkona Gradske kuće, kojim je komandant pešadijske brigade “Gvozdenog puka Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, poručio okupljenim građanima i vojsci da je Prvi svetski rat na ovim prostorima završen i da je došlo do epohalne smene vlasti i smene država na teritoriji poražene Monarhije. Obraćanje Brigadira Ristića, kao i dr Slavka Županskog, osnivača prvog Srpskog narodnog odbora, dočaraće glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.

Tokom celog dana, građani će moći da razgledaju naoružanje i opremu Vojske Srbije koja je još danas postavljena na Trgu slobode.

I Taxi Zrenjanin

Na kraju dana, u Kristalnoj dvorani biće izveden besplatan koncert Zrenjaninske filharmonije sa solistima svetskog renomea – operskom divom Jadrankom Jovanović i virtuozom na fruli Borom Dugićem. Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kakav je repertoar pripremila Zrenjaninska filharmonija, pogledajte OVDE

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh