I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin sedam godina bez javnog toaleta – u planu podizanje dva nova

Od javnog toaleta koji je nekada funkcionisao u Zrenjaninu ostale su samo zidine. Objekat u neposrednoj blizini zgrade Vodotornja nije u funkciji gotovo sedam godina. Kako portal I love Zrenjanin saznaje u planu je da se u gradu otvore dva nova javna toaleta koji će biti na raspolaganju građanima.

Prema informacijama do kojih smo došli u našem gradu bi mogla da budu otvorena dva javna toaleta. Jedan na lokaciji u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, a drugi na Žitnom trgu.

“U narednim danima treba da obiđemo objekte na tim lokacijama da vidimo u kakvom su stanju. Nakon toga bi se raspisala javna nabavka za odabir projektanta. Tek posle toga biće poznata investiciona vrednost projekta i vreme koje je potrebno za privođenje nameni ovih objekata”, kaže Goran Kravarušić, načelnik Odeljenja za privredu gradske uprave.

PerSu marketi

Podsetimo, Zrenjanin je ostao bez javnog toaleta početkom 2013. godine kada je nakon uviđaja građevinskog inspektora doneta odluka da se objekat u centru grada, pored Vodotornja, zatvori. Kao razlog navedeno je loše stanje podzemne vodovodne instalacije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poslušajte šta su ovoj temi rekli građani Zrenjanina.

Pre nego što je inspekcija izašla na teren JKP “Čistoća i zelenilo” koje je održavalo toalet ukazalo je da postoji kvar na vodovodnim instalacijama i da objekat nije bezbedan za korišćenje jer postoji opasnost od urušavanja zbog ispiranja zemljišta ispod njega.

U zapisniku koji je 2013. sastavio građevinski inspektor piše da je vlaga zatečena na spoljašnjim betonskim zidovima. Takođe, stoji i da pokrivna betonska ploča na objektu nije zaštićena hidroizolacijom i da je unutršnja stolarija dotrajala. Uz to, navodi se da se beton na gazištima prilaznog stepeništa kruni i osipa, dok sa plafona i zidova boja otpada.

Sudbina objekta starog javnog toaleta kod Vodotornja neizvesna

Kada su problemi konstatovani i objekat zatvoren za upotrebu urađen je predmer i predračun radova koji bi trebalo da se izvedu kako bi se objekat obnovio. Tada je bilo predviđeno da se postojeće sanitarije demontiraju, sruše betonske stepenice, poskidaju podne i zidne pločice, kao i vrata i prozori. Renoviranje je trebalo da obuhati stolarske, keramičarske, armirano-betonske, molersko-farbarske radove. Međutim, tim planom nisu bili predviđeni elektroinstalaterski radovi kao ni nova vodovodna mreža koja je bila najveći uzročnik propadanja objekta. Prema predmeru i predračunu koji datira iz 2013. godine za sve navedene radove bez elektroinstalacija i nove vodovodne mreže za obnovu javnog toaleta u gradu bilo je potrebno 1.527.980 dinara.

Tri godine nakon toga, 2016, cena obnove javnog toaleta u Zrenjaninu porasla je na 2,5 miliona dinara. Međutim, ni tada, kao ni još tri godine kasnije tj. sada, do realizacije projekta nije došlo iako se mnogi Zrenjaninci i gosti koji dođu u naš grad žale na ovaj problem.

Da bi obavili svoje fiziološke potrebe građani su dovijaju na razne načine. Najčešće odlaskom u toalete kafića. Kako bi se od toga zaštitili većina ugostitelja uvela je šifre na toaletima koje se dobijaju na fiskalnom računu. Na taj način omogućeno je samo gostima kafića da koriste toalet. U nedostatku javnog toaleta u gradu ima i onih koji se snalaze tako što koriste toalete u zgradi opštine.

Nezvanično saznajemo da objekat kod Vodotornja neće biti obnovljen jer su instalacije prilikom rekonstrukcije Trga Slobode isečene. Adaptacija ovako ruiniranog objekta bi koštala veoma mnogo. Šta će biti sa tim objektom trenutno je nepoznanica.

Podsetimo, početkom septembra podneta je inicijativa koju su potpisali građani, da se ovaj veliki problem u Zrenjaninu reši.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh