I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin, Petrovgrad ili BICIKLOGRAD?

Šta je to Biciklograd? Grad po meri jednog bicikliste, najjednostavnije rečeno! Ali zašto baš Biciklograd?

U svetlu aktuelne rasprave o promeni imena grada, naši sugrađani na dva točka su rešili da se poigraju ovom temom. Biciklisti koji se jednom mesečno okupljaju na zajedničkim vožnjama pod nazivom ’’Kritična masa’’, najavili su svoju prvu prolećnu vožnju upravo pod sloganom ’’Biciklograd’’.

Zajedničke gradske vožnje koje okupljaju bicikliste svih uzrasta i sposobnosti – od rekreativaca do profesionalaca – već godinu i po dana se održavaju u našem gradu.

Sve vožnje su bile tematske, sa ciljem da ukažu na probleme sa kojima se biciklisti kao učesnici u saobraćaju susreću. Od neadekvatne infrastrukture, preko nepoznavanja saobraćajnih pravila, do važnosti biciklizma za očuvanje okoline i zdravog života.

I Taxi Zrenjanin

Međutim, grad po meri jednog bicikliste dobio je tek blage naznake. A poteškoće sa kojima se biciklisti susreći su i dalje prisutne.

Dok su neke nove biciklističke staze izgrađene, postojeće su  prepuštene nemaru.  I, poput staze na magistrali, postale neuslovne za vožnju. Inicijativa za izgradnju biciklističke staze od Peskare do Bagljaša koja je prikupila više od 2000 potpisa građana, još uvek nije naišla na bilo kakav odgovor od strane gradske uprave.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Među vozačima motornih vozila i dalje je prisutno neuvažavanje biciklista kao ravnopravnih učesnika u saobraćaju. Često se smatra da biciklistima saobraćajna traka ne pripada u istoj meri kao vozačima motornih vozila, te se očekuje da biciklista vozi samom ivicom kolovoza i sa istog silazi kako bi ga automobil lakše zaobišao.

Nezanemarljiv broj rekreativnih biciklista i dalje ne uviđa potrebu za osvetljavanjem svog vozila prilikom noćne vožnje. Usled pogrešnog uverenja da su ulična rasveta i svetla farova automobila dovoljni da ih drugi učesnici u saobraćaju blagovremeno primete.

’’No, tu je i nepostojanje jedne šire svesti o prednostima biciklizma’’, poručuju biciklisti okupljeni oko ’’Kritične mase’’.

’’Još uvek se ne uviđa značaj biciklizma za očuvanje životne sredine i zdravlja naših sugrađana. Kao nekadašnji industrijski grad koji se još uvek bori sa zagađenjem okoline, to bi trebalo da nam bude jedan od prioriteta. A budući da se naš okrug nalazi na prvom mestu po broju obolelih od kardiovaskularnih bolesti, biciklizam kao preventivnu fizičku aktivnost nikako ne bismo smeli da zanemarimo.’’

 Kao jedan od mogućih načina za popularizaciju biciklizma i približavanje ideji Biciklograda, biciklisti navode modele poslovođa za primer i popusta za kupce bicikliste. Ovi modeli su se u Evropi pokazali kao podsticajni.

’’Biti poslovođa za primer znači nagađivati radnike koji na posao dolaze biciklom, dok se biciklistički popusti odnose na sve kupce koji u kupovinu idu biciklom. Naravno, zaposlenima i kupcima bi trebalo obezbediti adekvatne uslove za bezbedno parkiranje bicikala – zaštitu od atmosferskih uslova i, naravno, od krađe.’’

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh