I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kako je Zrenjanin pao na ispitu za odlaganje otpada

Prvi kontejneri za PET i ALU ambalažu postavljeni su u našem gradu 2006. godine. Dok su bili raspoređeni na velikom broju lokacija u gradu, zatvarani su katancima kako bi neformalnim sakupljačima bilo onemogućeno da vade ambalažu.

Međutim, to nije bila dovoljna zaštita pa su kontejneri nasilno otvarani. Kako kažu u JKP „Čistoća i zelenilo“, zbog nepravilnog postupanja građana prema kontejnerima, u jednom momentu uklonjeni su iz svih naselja.

-JKP „Čistoća i zelenilo“ je među prvima otpočela proces odvajanja PET ambalaže od ostalog komunalnog otpada, kako bi je usmerila na reciklažu, i time doprinela očuvanju životne sredine. U početku su građani Zrenjanina pokazivali veliko interesovanje za ovaj proces, što je doprinelo maksimalnom punjenju svih kontejnera. Međutim, zbog intenzivnog korišćenja, ali i zbog nesavesnog postupanja, vremenom je došlo do oštećenja kontejnera tog tipa. To je rezultiralo nabavkom novih 120 kontejnera, koji su postavljeni 2011. godine, na istim lokacijama na kojima su se nalazili i prethodni, kaže za porttal I love Zrenjanin, PR menadžer tog preduzeća, Danijela Tančić.

I Taxi Zrenjanin

Novi kontejneri bili su visokog kvaliteta i modernog dizajna. Uvidevši u tom momentu da su građani dobro prihvatili predloženi vid selektovanja, odnosno odvajanja PET ambalaže od ostalog kućnog smeća, preduzeće „Čistoća i zelenilo“ kontaktiralo je „Recan“ fond koji se bavi povraćajem i reciklažom limenki, sa ciljem da produbi i intenzivira kampanju o selektovanju otpada. „Recan“ fond je sačinio projekat pod nazivom „Edukativno – informativna kampanja za selektivno odvajanje otpada (PET i limenki) u Zrenjaninu“, sa kojim je konkurisao za dobijanje donacije od strane Regionalnog centra za zaštitu životne sredine za Centralnu i Istočnu Evropu, u vrednosti od 10.000 eura. Projekat je prihvaćen, i u oktobru 2007. godine počela je realizacija u vidu postavljanja dvojezičnih bilborda širom grada, sa sloganima „Vreme je. Recikliraj“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Cilj je bio da se građanima još više približi ideja selektivnog odlaganja PET ambalaži i limenki. Građani su i putem letaka dobijali potpuniju informaciju o tome šta su PET ambalaža i limenke, uz obrazloženje na koji način da vrše selektovanje. Edukovanje se vršilo i u školama. Nažalost, ove akcije nisu uticale na nesavesno ponašanje građana, kaže Danijela Tančić.

Iako su novi kontejneri bili izuzetnog kvaliteta, i na njima je vrlo brzo došlo do oštećenja. U kontejnere za PET ambalažu građani su počeli da odlažu staklene flaše, papir, najlon kese, konzerve, i sve ostalo što tu ne pripada. U kontejnere za limenke, koji su se nalazili pored njih, vremenom je bilo sve manje limenki, a sve više kućnog otpada.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh