I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Zrenjanin ne želi pripajanje ečanskog aerodroma

 Zrenjanin nije oduševljen idejom o pripajanju malih aerodroma „Nikoli Tesli“, piše novosadski Dnevnik.

jedrilice-1
Ono što je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila još krajem avgusta, prilikom posete Zrenjaninu, ove nedelje je i ozvaničeno na sednici Vlade Srbije – uskoro će biti formirano privredno društvo „Aerodromi Srbije”, s ciljem da se mali aerodromi u zemlji pridruže beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”.

Čelnici grada Zrenjanina, koji su ugostili potpredsednicu Vlade i ministarku Mihajlović, nisu tada javno rekli šta misle o toj ideji, ali se ubrzo posle toga moglo saznati da nisu oduševljeni činjenicom da bi i aerodrom „Ečka”, smešten nedaleko od Zrenjanina, mogao biti obuhvaćen novim javnim preduzećem.

Kasnije je to otvoreno priznao i pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika zadužen za investicije Ivan Dević, koji je podsetio na vlasničku strukturu aerodroma „Ečka”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

U formalnom smislu, njegov vlasnik je Aero-klub „Zrenjanin“, mada je izgrađen na osnovu sporazuma o zajedničkom ulaganju tog kluba i lokalne samouprave. Aero-klub je bio vlasnik aerodroma u zrenjaninskom naselju Bagljaš, a kada se tamo aktivnosti više nisu mogle obavljati, s obzirom na to da je bezbednost bila ugrožena zbog dalekovoda visokog napona i koridora, ta lokacija ostavljena je gradu i na njoj je nikla industrijska zona.

Zauzvrat, grad je dao lokaciju Ečki, gde je aerodrom sada. Obavljena je prosta zamena zemljišta, objasnio je Dević, i podsetio na inicijativu koja j epokrenuta u Skupštini grada 2007.godine da se formira zajedničko preuzeće u kojem ć elokalna samouprava biti većinski vlasnik.

Dević je naglasio da su pre izvesnog vremena razgovarali s ljudima iz Aero-kluba o neophodnosti rešavanja tog pitanja.

Gradski čelnici su u više navrata spominjali da ečanski aerodrom žele da podrede privredi, što su predočili i predstavnicima kineske korporacije CNEEC, s kojima je potpisan memorandum orazumevanju. Kineska kompanija, je, naime, zainteresovana za to da investira novac da bi ovde organizovala svoj kargo-centar, mada konkretnih koraka u tom pravcu još nije bilo.

Izvor: Dnevnik.rs/Ž.Balaban

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh