I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Zrenjanin ne želi pripajanje ečanskog aerodroma

 Zrenjanin nije oduševljen idejom o pripajanju malih aerodroma „Nikoli Tesli“, piše novosadski Dnevnik.

jedrilice-1
Ono što je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila još krajem avgusta, prilikom posete Zrenjaninu, ove nedelje je i ozvaničeno na sednici Vlade Srbije – uskoro će biti formirano privredno društvo „Aerodromi Srbije”, s ciljem da se mali aerodromi u zemlji pridruže beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”.

Čelnici grada Zrenjanina, koji su ugostili potpredsednicu Vlade i ministarku Mihajlović, nisu tada javno rekli šta misle o toj ideji, ali se ubrzo posle toga moglo saznati da nisu oduševljeni činjenicom da bi i aerodrom „Ečka”, smešten nedaleko od Zrenjanina, mogao biti obuhvaćen novim javnim preduzećem.

Kasnije je to otvoreno priznao i pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika zadužen za investicije Ivan Dević, koji je podsetio na vlasničku strukturu aerodroma „Ečka”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

U formalnom smislu, njegov vlasnik je Aero-klub „Zrenjanin“, mada je izgrađen na osnovu sporazuma o zajedničkom ulaganju tog kluba i lokalne samouprave. Aero-klub je bio vlasnik aerodroma u zrenjaninskom naselju Bagljaš, a kada se tamo aktivnosti više nisu mogle obavljati, s obzirom na to da je bezbednost bila ugrožena zbog dalekovoda visokog napona i koridora, ta lokacija ostavljena je gradu i na njoj je nikla industrijska zona.

Zauzvrat, grad je dao lokaciju Ečki, gde je aerodrom sada. Obavljena je prosta zamena zemljišta, objasnio je Dević, i podsetio na inicijativu koja j epokrenuta u Skupštini grada 2007.godine da se formira zajedničko preuzeće u kojem ć elokalna samouprava biti većinski vlasnik.

Dević je naglasio da su pre izvesnog vremena razgovarali s ljudima iz Aero-kluba o neophodnosti rešavanja tog pitanja.

Gradski čelnici su u više navrata spominjali da ečanski aerodrom žele da podrede privredi, što su predočili i predstavnicima kineske korporacije CNEEC, s kojima je potpisan memorandum orazumevanju. Kineska kompanija, je, naime, zainteresovana za to da investira novac da bi ovde organizovala svoj kargo-centar, mada konkretnih koraka u tom pravcu još nije bilo.

Izvor: Dnevnik.rs/Ž.Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh