I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin dobitnik povelje „Lider održivog razvoja“

Grad Zrenjanin jedan je od dobitnika povelje „Lider održivog razvoja“ koja se dodeljuje opštinama i gradovima za postignute izuzetne rezulate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povelja je uručena u okviru treće Konvencije godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije koju je danas u Zrenjaninu organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF). Konvencija u Zrenjaninu okupila je predstavnike 18 gradova i opština i nekoliko kompanija koje sarađuju sa CEDEF-om u oblastima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine u regionu.

Konvenciju je otvorio gradonačelnik Čedomir Janjić koji je podsetio na problem pijaće vode i otpadnih voda.

PerSu marketi

– Velike projekte teško je finansirati samo iz budžeta i mi pokušavamo njihovim prezentovanjem da obezbedimo investitore u cilju zajedničke realizacije projekata. Pored zdrave pijaće vode, velik problem su i otpadne vode u Gradu Zrenjaninu. To možda nije toliko medijski ispraćeno kao problem pijaće vode, ali će vrlo brzo ova administracija ući u rešavanje i tog problema. Siguran sam da ćemo naći i investitora i sredstva, odnosno da ćemo naći modus kao što smo našli i za prečišćavanje pijaće vode, rekao je Janjić prisutnima.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jedna od ovogodišnjih partnera CEDEF konvencije, Kompanija Miteco Kneževac, lider u upravljanju industrijskim i opasnim otpadom na teritorijama opština koje su bile prisutne na konvenciji, pružila je brojne usluge zbrinjavanja različitih vrsta otpada kao što su hemijski, farmaceutski otpad, otpadna ulja i maziva, PCB, istorijski otpad, te tako doprineli rešavanju brojnih ekoloških problema.  

U Zrenjaninu smo uspešno rešili nekoliko ekoloških problema, kao što je sanacija posledica industrijskog udesa, dok je široj javnosti poznat slučaj uklanjanja žive prosute na lučnom mostu 2012. godine. Tu smo dosta brzo odreagovali, očistili teren, međutim bili smo iznenađeni kada se situacija ponovila. Tu situaciju smo, poučeni prethodnim iskustvom, zbrinuli još brže. Drugi slučaj je bio u fabici Radijator u kojoj se desio veliki požar, odatle smo izneli ogromne količine opasnog otpada. Radimo sa dosta kompanija u Zrenjaninu, rekao je Nebojša Tomašević iz kompanije Miteco. 

Prema njegovim rečima, fokus u 2015. godini biće stavljen na uklanjanje pre svega ‘’istorijskog“ opasnog otpada, koji je zaostao u firmama koje ne rade, u restrukturiranju su ili stečaju duže vreme, a ugrožavaju životnu sredinu.

Obaveza kompanija ili države jeste da ukloni otpad iz kompanija koje su u restruktuiranju, a to je uslov i za nove investitore koji ne žele da uđu u posed bez analiza stanja zagađenja.

Foto: zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh