I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Zrenjanin dobio svoju Balkaniku

image

U objektu smo zatekli gužvu. Iako smo prvi znali za otvaranje, sada smo se i uverili da se vest o dobrim stvarima brzo prenosi, i to je potvrda da Zrenjaninci vole novine i da imaju potrebu za kvalitetnim sadržajima. S tim je, bar u jednom delu, od sada gotovo jer je Zrenjanin dobio BALKANIKU. U strogom centru, najuređenijem tržnom centru u pešačkoj zoni  – među građanima prozvanom kao „TC pink“ otvoren je jedinstven centar etno kramike!

Ovakvi komadi posuđa bili su naročito popularni pre dve decenije kada se izuzetno cenila vrednost predmeta od prirodnih materijala. Nakon perioda kada su prevladavali moderni materijali poput stakla i porcelana, vratili smo se tradiciji našeg podneblja i zato ne čudi činjenica da Balkanika, tog prvog radnog dana, beleži izuzetnu posećenost. Vešto smo uhvatili momenat kada su poslednji kupci,  „sveži“ vlasnici kvalitetnih komada posuđa, zadovoljno napustili prodavnicu. Unutra nas osim pozitivne atmosfere kojom objekat odiše, dočekuju pokretači sjajne ideje da se Zrenjaninu ponudi nešto sasvim drugačije. Na policama su besprekorno poređani čitavi setovi raznovrsnog posuđa, prava keramička vojska neobičnih đuvečara, tanjira, činija, bokala, sosijera, olivernika, šolja, ćupova, svećnjaka…

Pod utiskom skladnog šarenila i vrhunskog dizajna etno posuđa, slušamo priču o poreklu ovih proizvoda i shvatamo da je prava sreća što je baš naš grad dobio ovakvu suvenirnicu jer je po konceptu, vrsti i kvalitetu Balkanika jedinstvena i u Srbiji uopšte. Svaki komad posuđa rađen je ručno i to je neprocenjivi deo vrednosti ovih vrsnih predmeta. Nadaleko poznat kvalitet bugarske keramike i veštih ruku tamošnjih keramičara prenet je u centar našeg grada i sada sebi možemo da priuštimo jedinstveno posuđe.

I Taxi Zrenjanin

image

Ono što je intresantno, na policama dominiraju čitavi setovi posuđa i otuda taj sklad koji dominira u objektu. Ovo je idealan podatak za one koji vole da u istom tonu imaju posuđe za sve namene pa čak i ukrasne predmete. Pažnju nam privlače đuvečare različite veličine i oblika, za koju nam kažu da su  bile apsolutni lider u prodaji tog, prvog dana rada etno centra. Osim estetskog momenta, jednako važna činjenica je praktična upotrebljivost svakog komada. To nas navodi na razmišljanje o pripremi tradicionalnih jela koja smo, vođeni brzim životnim tempom i modernim trendovima, nepravedno zaboravili.  Osim što je ukus jela kuvanih u keramičkom posuđu nemerljiv u poređenju sa jelima pripremljenim u posuđu od veštačkih materijala, ne treba zaboraviti činjenicu koliko dugo hrana čuvana u keramici ostaje topla i sveža. Ako razmišljamo o prelasku na zdrav način ishrane, ovo posuđe je pravi saveznik u takvoj odluci.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

imageKeramika, osim unikatnih, ručno iscrtanih motiva pleni i kvalitetnom glazurom kao važnim momentom koji ovim predmetima i posuđu daje trajnost. Na radost onih koji vole etno keramiku bez glazure – takva vrsta setova biće u prodaji već za petnaestak dana. I mogli bismo ovako još dugo, da nije došlo vreme za zatvaranje prvog centra etno keramike u Zrenjaninu, koji je od ponedeljka do petka otvoren od 9-19 a subotom od 9 do 14časova.

Naš utisak je toliko bio snažan da smo po odlasku počeli da razmišljamo o aromatičnoj kombinaciji krompira, mesa i povrća, zapečenoj u đuvečari koju smo pazarili u zrenjaninskoj suvenirnici  Balkanika.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh