I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zorica Gergurić: Privatnik je angažovan svaki dan, ceo dan

Zrenjaninka Zorica Gergurić je po zanimanju tehničar prodaje. Kao trgovac radi 25 godina, a najveći deo vremena provela je u cvećari. Prvi susret sa cvećem imala je kada je dobila posao u veleprodaji cveća. Ova sugrađanka je ranije duže vremena imala i svoju cvećaru. Nakon pauze, ipak, je odlučila da se vrati poslu koji voli, pa je tako pre četiri meseca ponovo otvorila cvećaru. O tome kako se odlučila za povratak u privatne vode, šta je znala od ranije, a šta je morala sada da uči razgovarali smo sa Zoricom Gergurić vlasnicom cvećare Flora Art 023.

Kada radite ono što volite, onda nijedan posao nije težak. Ili bi bar tako trebalo da bude. Naša sugrađanka Zorica Gergurić se, vodeći se tom mišlju, nakon pauze ponovo odlučila da pokrene sopstveni biznis i još jednom otvori cvećaru.

“Radnja je otvorena početkom juna ove godine. Verovatno u najgore vreme jer je usled pandemije bio otežan uvoz cveća. Zbog toga smo se više posvetili uređenju lokala dok se situacija malo nije normalizovala. Nakon što sam shvatila da mi je bolje da radim posao koji volim, odlučila sam da otvorim ponovo cvećaru i konkurisala sam za sredstva za samozapošljavanje koje dodeljuje NSZ. Na otvaranje fime sam se odlučila jer je u današnje vreme izbor poslova sveden na rad u proizvodnim pogonima, bez mogućnosti za ispoljavanje kretivnosti i napredovanja. Obuka u NSZ je trebalo da počne u martu, ali je upravo tada uvedeno vanredno stanje. Tako smo bili pronuđeni da obuku prođemo preko interneta, što je bio poseban izazov”, počinje priču Zorica Gergurić, vlasnica cvećare Flora Art 023.

I Taxi Zrenjanin

Biznis plan treba pravilno napisati i dobro postaviti sve parametre

“Obuka mi je pomogla da naučim da bolje planiram poslovanje, procenim rizike i stanje na tržištu. Konsultacije sa kolegama iz branše su mi pomogle da napravim bolju procenu šta mi je potrebno za početak poslovanja i koliko je bitno uložiti u marketing. Kada neko pođe na veselje osim cvetnog aranžmana često su mu potrebne čestitke i koverte, kese za piće i poklon, što se nalazi u našoj ponudi. Takođe, mnogi žele da upakuju poklon koji nose ili da tome dodaju balone. I to radimo. Uz to, dekorišemo automobile, sale, stolove, dostavljamo cveće na adresu, a nadamo se da ćemo u skorijoj budučnosti omogućiti i kupovinu preko sajta. Pored lepih momenata postoje i oni kada isparaćamo drage osobe, a naš posao se sastoji i od toga da te prilike uveličamo cvećem”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zorica jeste ranije imala privatnu radnju, ali tada nije pisala biznis plan da bi počela da radi.

“Ovo je bilo prvi put da se susrećem sa pisanjem biznis plana, iako sam već imala privatnu radnju. Napisati plan nije bilo jako teško. Ali zaista ima dosta toga o čemu treba voditi računa i treba pravilno postaviti parametre. Od NZS smo dobili 250.000 dinara. Taj novac sam uglavnom potrošila na uređenje lokala u kojem radim. Nabavljene su na primer police, radni stolovi, držači za cveće, rađena je restauracija objekta… Osim toga uložila sam oko 150.000 dinara svojih sredstava i to najviše za nabavku robe. Kada se otvara radnja, mnogo toga je potrebno i ne može se osloniti samo na sredstva NZS, jer svaki posao ima svoje specifičnosti u pogledu ulaganja”, objašnjava Gergurić.

Zorica Gergurić kaže da i početnici u poslu moraju da se prilagođavaju promenama na tržištu

Držati se “slepo” biznis plana, gotovo nikada nije moguće. Pogotovo, kada razne nepredviđene okolnosti utiču na dešavanja na tržištu.

“U ovoj specifičnoj situaciji kada zbog pandemije nema mnogo prilika i svečenosti na koje bi se nosili cvetni aranžmani, moramo da se prilagođavamo zahtevima tržišta i da nudimo kupcima ono što se traži. Mnogo toga pravimo sami, poput različitih posuda u koje pakujemo saksijsko cveće ili pravimo aranžmane od rezanog cveća. Za izradu posuda trudimo se da koristimo prirodne materijale: kanap, pamučne trake, mahovinu, rafiju…”, objašnjava naša sagovornica.

“Konkurencija je uvek dobra. Trudim se da imam dobre odnose sa kolegama. Za kupce se borim prvenstveno dobrom uslugom, znanjem i ljubaznošću. Imam veliko iskustvo  u radu sa cvećem i trudim se da pomognem savetima u vezi nege i izbora saksijskog cveća. Moji aranžmani od rezanog cveća su prepoznatljivi jer se trudimo da pratimo trendove i izađemo u susret željama koliko je god to moguće”, kaže Gergurić.

Privatnik mora da bude spreman da radi ceo dan, svaki dan

Iz iskustva kaže da biti privatnik nije teško, ali da zahteva spremnost na žrtvovanje slobodnog vremena.

“Nije teško biti privatnik, pogotovo meni jer radim posao koji volim. Za razliku od onoga kada ste kod nekog zaposleni, kada ste sam svoj gazda morate da radite više od 8 sati na dan. Ali istovremeno je i zadovoljstvo veće jer imam priliku da budem kreativna i komuniciram sa ljudima što mi je posebno drago. Kada kupac iznese cveće iz prodavnice to je završetak celog procesa rada koji uključuje nabavku, održavanje cveća, administraciju… Ovo je specifična delatnost koja iziskuje poznavanje cveća i tehniku izrade aranžmana, pa ne može baš svako da se odluči na to da se bavi ovim poslom bez iskustva. Ipak, svima koji se razmišljaju o ulasku u privatne vode i imaju želju da postanu sami svoje gazde preporučila bih to i urade. Treba biti spreman da se radi više i da radno vreme ne postoji. Privatnik je angažovan ceo dan, svaki dan”, zaključuje naša sagovornica.

Fotografije ustupila Zorica Gergurić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh