I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Značaj hleba za srpskog vojnika u „Velikom“ ratu – izložba u Vojvoda Stepi

U mestu Vojvoda Stepa u toku je 14.  manifestacija „Dani Vojvoda Stepe“ koju organizuje Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. njihovih potomaka i poštovalaca.

Manifestacija se održava u znak sećanja na osnivanje ovog mesta 1921. godine, poštovanja dobrovoljačkog pokreta i u znak sećanja na srpskog vojvodu iz 1. Svetskog („Velikog“) rata Stepu Stepanovića.

Ovogodišnji „Dani“  otvoreni su izložbom fotografija  i predavanjem na temu „Hleb u Velikom ratu“.  Autor izložbe je Dimitrije Vujadinović, a predavanje na ovu temu u prepunoj sali Doma kulture održao je prof dr Branko Tešanović.

PerSu marketi

Hleb u srpskoj tradiciji ima kultno i religijsko mesto, a često je bio i jedina hrana. Još u zapisima Vuka Karadžića stoji da je gajena i pšenica i kukuruz ali da je pšenica predavana Turcima, a od kukuruznog brašna je pravljen hleb za sopstvene potrebe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Hleb je bio osnovna hrana svakog vojnika. Značio je život.  Srbi su inače kao veliki ljubitelji hleba u prvoj polovini Velikog rata jeli kvalitetan hleb. Jedno sledovanje „taina“ bilo je 800 grama. 70% tadašnjeg stanovništva bavilo se poljoprivredom. Hleb se naročito na selu pekao kod kuće, kako od pšeničnog tako i od kukuruznog brašna. Međutim kako se rat produžavao bilo je sve manje i manje hleba. Posebno u vreme velike Albanske golgote. Tada, u danima povlačenja, možda je više ljudi umrlo od gladi nego od neprijateljskih kuršuma – izjavio je Dimitrije Vujadinović autor izložbe.

Posetioci su tokom izložbe mogli i da probaju ovaj hleb napravljen po originalnoj recepturi u „Mrkšićevim salašima“

U sklopu ove manifestacije u sredu 11. marta u 18.30 časova predstaviće se Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. iz Beograda. U četvrtak 12. marta u 18 časova svoju knjigu „Šorom sredom, dvared“ predstaviće Bora Otić. Za petak 13. mart u OŠ „4. Oktobar“ u 15 časova zakazana je „Dečija kolačijada“, a u 18.30 predstavljanje knjige (Ne)zaboravljeni bojevi i bitke Vasojevića za slobodu srpstva i Crne Gore (1690. – 1941.) istoričara Gorana S. Kikovića. Svake večeri na programu su i nastupi KUD-ova, a poslednje večeri, u subotu 14. marta, na programu je pozorišna predstava „Koštana“.

 

arhiv portala IloveZrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh