I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nada Nikolić vreme u Gerontološkom centru provodi uz zlatovez

Boravak u Gerontološkom centru u prvi mah mnogi povezuju sa mestom na kojem nije baš prijatno biti. Međutim, istina je drugačija. Korisnici usluga Gerontološkog centra tvrde da tu kvalitetno provode vreme. Druže se sa ostalim stanarima doma, pevaju u horu, odlaze na predstave i izlete, igraju društvene igre. Ipak, većina njih najviše voli radnu terapiju. Tu do izražaja dolazi njihova kreativnost. Nada Nikolić poslednje dve godine u sklopu radne terapije radi zlatovez. Njeni radovi su već bili na izložbama.

Nada Nikolić je u Gerontološkom centru već 21 godinu.

PerSu marketi

“Meni je ovde super. Ja radim zlatovez više od dve godine. To je tehnika koja je stara 100 godina i prelepa je. Jako mi se sviđa. Zlatovezom sam počela da se bavim slučajno i na blef. Kada sam otišla na izložbu u Smederevo prvi put, odnela sam slike običnog veza. Jedan čovek mi je rekao da bih mogla da radim zlatovez. Rekla sam da ću pokušati, i od tada radim samo zlatovez. Malo je teže da se radi dok se čovek ne navikne. Ali, radovi su prelepi. Jedna koleginica iz doma i ja smo imale izložbu u Smederevu. Naši radovi zlatoveza su tamo prihvaćeni fenomenalno. U Smederevu je izložba bila u maju, radove je trebalo da nam vrate u junu, ali su produžili trajanje izložbe. Jednu sliku sam im i poklonila. Sada imamo izložbu radova kod nas u Gerontološkom centru”, počinje priču Nada Nikolić, stanovnica Gerontološkog centra.

Nada Nikolić

Zlatovez ne može da se radi bez volje i strpljenja

“Za zlatovez je potrebno puno strpljenja i živaca, ali taj rad odlično utiče na smirivanje. Ovo je terapija „boli glava“. Stvarno je super. Kada pripremamo izložbu onda radim zlatovez i pre podne i po podne. I to po 4-5 sati bez problema, a zaista je teško da se radi. Ko nema strpljenja, taj ovo ne može da radi. Nema šanse. Ja sam svima rekla „sedi sat-dva da vidiš kako je to istovrmeno i teško i lepo”, dodaje naša sagovornica.

Motive za svoje radove Nada uglavnom nalazi na nošnjama koje su bile popularne pre stotinak godina.

“Najčešće vezem cveće. Postoji i crkveni zlatovez, ali meni se ovo više sviđa. Sigurno sam izvezla dvadesetak slika. Za jednu sliku mi treba bar nedelju dana, ponekad i dve nedelje. Zavisi kolike je veličine slika koju radim i koliko je komplikovana. U početku sam radila male formate, pa sam prelazila na sve veće. I ništa mi, stvarno, nije teško. Mustre obično nalazim u zrenjaninskom muzeju. To su oni baš stari motivi. Uglavnom je to nešto što se nalazilo na nošnjama, kapama… Mada pronalazimo slike i na internetu”, kaže Nikolićeva.

Fizički nedostaci nisu prepreka da biste se bavili zlatovezom

Posebno je interesantno to što Nada veze jednom rukom, jer drugu zbog bolesti ne može da koristi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Ja radim slike. Drugo ne mogu, jer radim samo sa jednom rukom. Zbog bolesti drugu ne mogu da koristim. Na primer, dugmići jako dobro izgledaju kada se urade od zlatnog konca, ali to je za mene jako sitno i ja to ne mogu da radim. I pored toga što mogu da koristim samo jednu ruku to za mene nije prepreka. Meni se to toliko sviđa da jedva čekam svaki dan da počnem da vezem zlatnim koncem. Nema izvlačenja. Volja je najvažnija. Ko nema volju ovo da radi, bolje da i ne počinje da radi zlatovez”, savetuje naša sagovornica.

Ko god se bavi zlatovezom ima svoj stil i način rada.

“To je ono što je najlepše kod ručnog rada. Svako iskazuje svoju kreativnost i talenat na način na koji on to oseća da treba da radi. Kao što sam rekla Ružica je još jedna stanovnica doma koja se bavi zlatovezom. Ona je to videla od mene i „zarazila“ se time. Nas dve smo jedine u domu koje se time bavimo. Meni puno znači to što se bavim zlatovezom. Lakše i brže mi prolazi vreme, imam nešto čime se zanimam. Nije mi dosadno, a onda uz sve to ostanu i radovi koje napravimo”, kaže Nada Nikolić.

Za kraj razgovora sagovornica portala I love Zrenjanin poručuje da će nastaviti da se bavi zlatovezom dokle god to bude mogla. U planu ima da radi sve veće i komplikovanije slike i da učestvuje na što više izložbi. Pokušaće da motiviše i druge korisnice usluga Gerontološkog centra da se oprobaju i da zavole ovaj vid ručnog rada, i da na taj način još kvalitetnije provode vreme u ovoj instituciji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh