I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

U Istorijskom arhivu otvorena izložba „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“

Nakon gostovanja u nekoliko gradova širom Srbije, izložba pod nazivom „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“, otvorena je danas u izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Izložba je pre dve godine pokrenuta od strane Ambasade Republike Češke u Beogradu, povodom obeležavanja 700. godišnjice od rođenja Karla IV.

PerSu marketi

Prisutnima se prilikom svečanog otvaranja izložbe prvo obratila konzulka Češke Republike, Petra Feikova, koja je istakla da je Karlo IV bio vladar na četiri trona – kralj Češke, Nemačke i Italije, i car svetog Rimskog carstva.

-Izložba predstavlja život Karla IV od početka vladavine pa sve do njegove smrti, ali i sav njegov rad i trud, čime je dosta doprineo bogaćenju češke i evropske istorije. Pored toga, bio je osnivač i neumorni inovator, kome je u srcu ležala dobrobit za njegovu zemlju. Poznat i poštovan po imenu „otac otadžbine“, bio je jedan od najznačajnijih vladara srednjeg veka u Evropi – rekla je Feikova.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, Duška Radišića, u okviru godišnjih ekskurzija veliki broj ovdašnjih srednjoškolaca posećuje Češku i zbog toga je ovo jedinstvena prilika da se mladi, ali i svi Zrenjaninci, upoznaju sa istorijom i znamenitim ličnostima nama prijateljske države.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Turističke organizacije grada Zrenjanina i učenici Zrenjaninske gimnazije.

Izložbu „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“ u prostorijama Istorijskog arhiva, zaintereosavni sugrađani mogu posetiti u narednih mesec dana.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh