I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

U Istorijskom arhivu otvorena izložba „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“

Nakon gostovanja u nekoliko gradova širom Srbije, izložba pod nazivom „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“, otvorena je danas u izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Izložba je pre dve godine pokrenuta od strane Ambasade Republike Češke u Beogradu, povodom obeležavanja 700. godišnjice od rođenja Karla IV.

I Taxi Zrenjanin

Prisutnima se prilikom svečanog otvaranja izložbe prvo obratila konzulka Češke Republike, Petra Feikova, koja je istakla da je Karlo IV bio vladar na četiri trona – kralj Češke, Nemačke i Italije, i car svetog Rimskog carstva.

-Izložba predstavlja život Karla IV od početka vladavine pa sve do njegove smrti, ali i sav njegov rad i trud, čime je dosta doprineo bogaćenju češke i evropske istorije. Pored toga, bio je osnivač i neumorni inovator, kome je u srcu ležala dobrobit za njegovu zemlju. Poznat i poštovan po imenu „otac otadžbine“, bio je jedan od najznačajnijih vladara srednjeg veka u Evropi – rekla je Feikova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, Duška Radišića, u okviru godišnjih ekskurzija veliki broj ovdašnjih srednjoškolaca posećuje Češku i zbog toga je ovo jedinstvena prilika da se mladi, ali i svi Zrenjaninci, upoznaju sa istorijom i znamenitim ličnostima nama prijateljske države.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Turističke organizacije grada Zrenjanina i učenici Zrenjaninske gimnazije.

Izložbu „Životni put Karla IV u četrnaest tačaka – Car na četiri trona“ u prostorijama Istorijskog arhiva, zaintereosavni sugrađani mogu posetiti u narednih mesec dana.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh