I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Žitoprodukt: Naplata kroz privatne tužbe

Izvršiteljka za područje Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu Jasmina Trbović Stanković oglasila je za četvrtak, 26. mart, prvu javnu prodaju kompletne proizvodne linije u ovdašnjoj fabrici „Žitoprodukt”.

obala-jezera-zitoprodukt1

Kupcima će biti ponuđena oprema raspodeljena na 32 dela, između ostalog i linija za proizvodnju kora, mesilica za testo i mašina za pakovanje, a ukupna vrednost pokretne imovine koja se prodaje procenjena je na blizu sedam miliona dinara. Na prvom nadmetanju, inače, početna cena iznosi 60 odsto od procenjene vrednosti.

Izvršni poverilac u ovom slučaju, koji bi rasprodajom imovine „Žitoprodukta” trebalo da naplati svoja potraživanja, jeste „Heta lizing” iz Beograda, odnosno bivši „Hipo lizing”. Prošle godine je, kako „Dnevnik” saznaje, potraživanja od zrenjaninskog akcionarskog društva za proizvodnju mlinskih, pekarskih i kolačarskih proizvoda, na isti način naplatila i Poreska uprava.

I Taxi Zrenjanin

Državni zastupnik kapitala u „Žitoproduktu” Vojislav Turinski kaže da, iako je zakonom zabranjeno otuđivanje imovine ove fabrike, poverioci podnošenjem privatnih tužbi dolaze do svojih para tako što se rasprodaje oprema. Naime, rešenjem Višeg suda u Beogradu „Žitoprodukt” je privremeno oduzet privatniku Đorđu Božiću, zbog sumnje da je kao jedan od bivših čelnika Poljoprivredno – industrijskog kombinata „Zemun” imovinu stekao kriminalom. Njemu je, preciznije govoreći, ukinuto pravo na upravljanje sa 72,8 odsto kapitala zrenjaninskog preduzeća. Takva sudska odluka je doneta pre nekoliko godina ali, koliko je poznato, od tada do danas još nije ozbiljno ni počeo sudski spor tokom kojeg bi se utvrdilo kome pripada „Žitoprodukt”, da li Božiću ili državi. Za to vreme, malo po malo, odlazi fabrička imovina preduzeća u kojem su zaposlena 34 radnika, a ta oprema, tvrdi Turinski, svakako je van funkcije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

To znači da se prodaja koju sprovode izvršitelji neće odraziti na poslovanje kompanije „Don don”, sa kojom je 2011. godine potpisan ugovor o zakupu pekare, mlina, silosa kapaciteta 9.500 tona i voznog parka. U to vreme je saopšteno da je ugovor sa slovenačkom firmom potpisan na neodređeno vreme i da sve zavisi od toga kakav će biti ishod sudskog spora i da li će fabrika trajno biti oduzeta od Božića. „Don don” je, bez obzira na još uvek nerešen status, sve ove godine neprestano ulagao u širenje poslovanja, opremu, tehnologiju i osposobljavanje dotrajalih kapaciteta.

Zakupac je početkom godine saopštio da i u 2015. planira da investira u obnovu dela dotrajale opreme i uloži sredstva u postojeću infrastrukturu, kao i u nove tehnologije i recepturu, koje omogućavaju primenu svetskih trendova u proizvodnji brašna. Istovremeno, stara oprema, u vlasništvu „Žitoprodukta“, a ne „Don dona“, traga za kupcima, kako bi bila namirena potraživanja poverilaca.

Izvor: Dnevnik.rs/Ž. Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh