I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Žitište: Takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša i druženje osoba sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom su u petak imale priliku da se u parku ispred osnovne škole „Sveti Sava“ u Žititšu druže i nadmeću u kuvanju pilećeg paprikaša. Manifestaciju su organizovali Boćarsko udruženje „Begej“ i Zavičajno udruženje „Podgrmeč“ iz Žitišta. Kutlače je prvi put u ovakvoj organizaciji ukrstilo šest ekipa.

Takmičare koji su došli u petak na druženje u Žitište vreme je poslužilo. Ekipe su se trudile da pripeme najbolji pileći paprikaš. Prema rečima organizatora manifestacije Duška Kočalke i Milovana Galića cilj takmičenja je da se pokaže da su osobe sa invaliditetom deo našeg društva.

I Taxi Zrenjanin

„Boćarski klub „Begej“ iz Žitišta osnovan je 2012. godine i prvi put je, kao domaćin, organizovao takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša. Zahvaljujemo se podršci koju smo imali od strane Zavičajnog udruženja „Podgrmeč“, kao i lokalnoj samoupravi i turističkoj organizaciji Žitišta. Nadam se da ćemo sledeće godine organizovati još bolje ovakvo druženje sa još više učesnika“, kaže Milovan Galić, predsednik boćarskog kluba „Begej“ iz Žitišta.

Gosti manifestacije došli su iz različitih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva. Sa njima se održava pravo prijateljstvo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Lepo se osećam među našim zemljacima. Rado dolazim u Žitište da se vidim sa rodbinom i prijateljima“, kaže Jovo Dobrijević, predsednik Udruženja „Novo ognjište“ iz Barajeva.

„Ovo je lep primer druženja sa članovima udruženja invalida, bez obzira na njihov invaliditet. Lepo je što lokalna vlast ima razumevanja za ovakva druženja. Ova manifestacija bi trebalo da se proširi na ostale gradove po Srbiji. Nadam se da će sledeće godine biti više učesnika iz različitih delova Srbije“, objašnjava Dragan Divjak, predsednik udruženja Srba iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Većina ekipa je prvi put učestvovala na takmičenju u kuvanju pilećeg paprikaša

Prvo takmičenje za osobe sa invaliditetom u organizaciji boćarskog kluba „Begej“ i zavičajnog udruženja „Podrgmeč“ pokazalo je da su ekipe i te kako spremne za kuvanje i takmičenje.

„Ovo je prvo naše učešće na ovakvoj manifestaciji. Prijatno smo iznenađeni gostoprimstvom u Žitištu u prelepom parku“, kaže Edita Koso iz Udruženja za cerebralnu i dečiju paralizu Srednjobanatskog okruga.

„Hvala organizatorima i sponzorima koji su omogućili da se održi jedna ovakva manifestacija“, dodao je Drago Ilić, predsednik ovog udruženja.

„U ime predsednika našeg udruženja, koji je, na žalost, danas bio sprečen da dođe u Žitište zahvaljujem se organizatorima na pozivu. I mi smo prvi put na ovakvoj manifestaciji. Podržavamo i rado se odazivamo druženjima“, kaže Savo Prošić član Udruženja paraplegičara „Banat“ iz Zrenjanina.

„Prvi put smo na takmičenju u kuvanju paprikaša. Ali, do sada smo učestvovali na takmičenju u boćanju i tamo smo osvojili drugo mesto u kategoriji osoba sa invaliditetom. Udruženje ima preko 70 članova. Volimo da putujemo i da se družimo sa drugim udruženjima. Najdalje što smo putovali bilo je u Švedsku u Malme i do Svete Gore. Učestvujemo rado na različitim manifestacijma kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Naš slogan je „Verujem, postojim, pobeđujem“, objašnjava Momčilo Savić, predsednik Udurženja osoba sa invaliditetom „Pobednik“ iz Beograda.

Osobe sa invaliditetom su deo društva i moraju da budu vidljive

Iako je za manifestaciju bilo prijavljeno 15 ekipa, na takmičenje je došlo šest.

„Ovo je jedna lepa manifestacija koja bi trebalo da opstane i na kojoj bi trebalo da učestvuje mnogo više udruženja. Verovatno postoji razlog zbog kojeg druga udruženja nisu došla danas, ali nadam se da će sledeće godine ovde biti više takmičara. Zahvaljujem se organizatoru koji je prepoznao naše sposobnosti i koji je video da smo, osim u razlikama u kretanju,  u svemu drugome svi isti. Opština Žitište je jedna od opština koja je ovakav vid druženja prepoznala i koja je pozvala osobe sa invaliditetom na manifestaciju“, kaže Savo Lazin iz Udružena paraplegičara i kvadriplegičara iz Opova.

Nagrađene ekipe u kuvanju pilećeg paprikaša:

3. mesto Udruženje paraplegičara „Banat“ iz Zrenjanina

2. mesto Boćarski klub „Begej“ iz Žitišta

1. mesto Udruženje za cerebralnu i dečiju paralizu Srednjebanstskog okruga

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh