I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Žitelji naselja kraj Zrenjanina u decenijskom mraku

Žitelji salašarskog i vikend naselja na elemirskom drumu, oko zrenjaninske industrijske zone, i dalje žive u mraku jer njihovi objekti još nisu priključeni na električnu mrežu. U tom naselju je za nekoliko poslednjih decenija izgrađeno stotinjak manjih baštenskih kuća, više objekata za stočarsku proizvodnju i podignuto je nekoliko voćnjaka, povrtnjaka i vinograda.

Izgradnjom objekata namenjenih za stočarsku proizvodnju, uzgoj ovaca i goveda, brojna domaćinstva su imala nameru da ostvare osnovne i dopunske prihode. Ali, poslednjih godina došlo je do znatnog pogoršavanja uslova za život i proizvodnju u ovom naselju. Ovdašnji stanovnici kažu da je elektrifikacija jedino rešenje za njihove muke, jer struja koju sada prave agregatima, zbog skupog dizela, kvari im računice.

– Imam 4000 stabala jabuka i samo da bi ih oprskao, trebaju mi dve tone vode, koju crpim iz bunara, uz pomoć agregata koji troši preskupo gorivo. O redovnom zalivanju voćaka ne smem ni razmišljati, i zato sam ove sušne godine imao ogromne gubitke u rodu – kaže jedan od meštana Bogdan Živković.

Agregatima se služi i desetočlana porodica Mijatov koja ovde ima salaš i koja živi od stočarske proizvodnje i poljoprivrede. Na imanju je 30 grla goveda, od toga deset muznih krava. Svako jutro i veče za mužu se aktiviraju agregati, a isto je i kada se crpi voda iz bunara, za napajanje stoke.

I Taxi Zrenjanin

Peticija sa više od sto potpisa poslata je na mnoge adrese, a žitelji su se obratili za pomoć i gradonačelniku Zrenjanina Ivanu Bošnjaku. Iz gradske uprave najavljuju podršku, a „Elektrodistribucija“ čeka blagoslov Direkcije za izgradnju i uređenje grada.

– Na našu inicijativu, a uz podršku bivšeg gradonačelnika, pre godinu dana tehnička služba „Elektrovojvodine“ je izradila projekt elektrifikacije. Po dogovoru, taj projekt je trebao biti upućen lokalnoj samoupravi kao investitoru. Došli su izbori, smena vlasti i šta se sada događa ne znamo – ističe stanovnik Vaso Jerković.

Izvor: Dnevnik, Ž.Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh