I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Zimske čarolije u Belom Blatu – period Adventa i pravljenja Sneška Belića

Meštani katoličke i evangeličke veroispovesti početak četvoronedeljnog predbožićnog  perioda započinju paljenjem prve sveće u adventskom vencu. Simbol adventnog perioda je adventski venac sa četiri sveće, koje se pale četiri nedelje pre Božića.

Venac je deo tradicije i verovatno seže u daleku prošlost, a simbolika je jasna i ona se odnosi na mir, čovečnost, na pobedu dobra i ljubavi.

S obzirom da sam početak Adventa vrlo često pada u vreme početka i zime, samim tim i snega, to je i velika radost za decu. Dok odrasli pripremaju vence i ostale božićne ukrasne simbole, najmlađi kreću u kreativne zimske čarolije i igre.

PerSu marketi

Od crteža i raznih ukrasnih rukotvorina za novogodišnje jelke, najčešći vid zimskih aktivnosti odnosi se na pravljenje Sneška Belića.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U naseljenom mestu Belo Blatu tradicionalno pravljenje Sneška Belića je prvim snežnim padavinama već uveliko započeoa, a kakav će on biti – zavisi od mašte, upornosti i brzine.

Pišu: Milan Nedeljkov i Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh