I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zima odavno pokazala zube – zvaničan početak 21. decembra u 23,22h

Zima za stanovnike severne polulopte  ove godine po astronomskim merilima počinje u petak 21. decembra u 23 sata i 22 minuta.

Zube nam je pokazala još prošlog petka donevši u Zrenjanin rekordne količine snega od 47 do 50 centimetara, a jednako neugodne su i temperature. 21. decembra naša najbliža zvezda Sunce je na najnižoj tački u odnosu na zamišljeni nebeski ekvator koji je zapravo projekcija  Zemljinog ekvatora na nebeski svod. Sunce zbog toga i jedva da greje našu severnu hemisferu, a i obdanica je tog dana najkraća. U Zrenjaninu će Sunce izaći u 7:15, a zaći će u 15:58.

Ako je za utehu od 21. decembra dan se postepeno produžava, do prvog dana proleća kada noć i dan jednako traju pa sve do 21. juna kada je dan najduži, a Sunce ujedno i na najvišoj tački.

Fordomanija

 

Tokom zimskih noći i nebo je najlepše, barem tako tvrde astronomi. To je zato što zimi nema lelujanja vazduha i raznih vodenih i drugih isparenja pa je nebo kristalno jasno, naravno ukoliko nema oblaka. Tzv. zimski šesterougaonik kojem se poznavaoci ali i amateri dive čine zvezde Sirius, Rigel, Aledebaran, Profion, Kastor i Kapela. Pa eto ako baš niste ljubitelji snega i zime barem na nebu nađite nekoliko prizora koji će vas oraspoložiti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh