I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zgrada nekadašnje Medicinske škole postaće Dom za učenice srednjih škola

Zahvaljujući pomoći Vlade Mađarske, a uz podršku grada Zrenjanina, nedavno su počeli radovi na obnavljanju i rekonstrukciji zgrade nekadašnje Medicinske škole.

Ovaj objekat građen je u periodu od 1880-1909. godine za potrebe reda školskih sestara „De notre dame“, tadašnjeg Rimokatoličkog zavoda.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama zrenjaninske biskupije, biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet (Német László) potvrdio je da će se nakon završetka radova u zgradi nalaziti mađarsko Kulturno-umetničko društvo „Petefi” i prostorije Doma za učenice srednjih škola, koje će svoje školovanje pohađati na mađarskom jeziku.

PerSu marketi

-Pripremni radovi na obnavljanju i rekonstrukciji prostorija su, uz nadzor i pomoć  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, počeli tokom 2016. godine. Izgled zgrade, koja gleda na Gradsku kuću neće biti menjan, dok se u skorije vreme očekuju temeljni radovi na promeni krovne konstrukcije, izgradnji soba, kancelarija i velike sale. Najveći deo posla biće urađen u dvorištu. Pored rekonstrukcije zida, koji gleda ka jezeru, u prolazu između kapele sestara i zgrade nekadašnje Medicinske škole biće ugrađen lift, dok će u dvorištu biti izgrađena mala pozorišna scena, takozvana letnja pozornica – istakao je biskup.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U samoj zgradi će se nalaziti sala kapaciteta od 85 do 90 mesta i sa svim pratećim prostorijama, koje će koristiti mađarsko Kulturno-umetničko društvo „Petefi”, kao i 60 mesta sa vlastitim kuhinjama za učenice doma.

Objekat će se zvanično zvati „Zgrada za stanovanje zajednice i kulturno-umetničku delatnost”.

Zgrada je 1944. godine oduzeta od Katoličkog ženskog reda „De notre dame“ i korišćena je za potrebe bolnice, a kasnije je služila kao dom za decu, koja su tokom rata ostala bez svojih roditelja. Država je 1959. godine nacionalizovala objekat, u koji je smeštena Osnovna škola „Vuk Karadžić” i srednja Medicinska škola. Vlada Republike Srbije je pre sedam godina preko Direkcije za restituciju vratila prostorije sestrama „De notre dame“, koje su je kasnije ponudile na prodaju. Zgradu je kupila zrenjaninska biskupija, a njome će od 15. juna ove godine rukovoditi fondacija „Spes“ (na latinskom: nada) iz Zrenjanina.

Radovi, koje finansira Vlada Mađarske i čija vrednost iznosi oko 2 miliona evra, biće završeni do avgusta 2018. godine.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh