I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zgrada Klostera je revitalizovana, prvi stanari će se useliti nakon dobijanja neophodnih dozvola

Nekoliko godina nakon što je restitucijom vraćena vlasnicima zgrada u kojoj se nalazila bivša Medicinska škola je revitalizovana. Od radova je ostalo da se urade sitnije popravke na fasadi i da se uključe toplovod i gas. Objekat će se ubuduće koristiti kao internat za srednjoškolke. Da bi se one uselile u ovo zdanje potrebno je da se dobiju sve nephodne dozvole. Zgrada Klostera je, inače, i zidana kada je Rimokatolički zavod za vaspitanje devojaka osnovao red školskih sestara“De Notre Dame“ da bi one u njemu bile smeštene.

Fordomanija

Pripreme za revitalizaciju Klostera počele su 2017. godine, nakon čega su usledili najpre gubi radovi na obnovi zgrade, a potom i oni završni.

„Revitalizacija objekta je završena. Ostale su još sitne popravke na fasadi da se urade i čekamo uključenje toplovoda i gasa. Rađena je prenamena objekta, iskopan je deo podruma koji ima sad nove funkcije – magacini, sala za sport, prostor za radionice, muzička soba. Na prizemlju su pretežno zajedničke prostorije – svečana sala, trpezarija, kuhinja, popratni sadržaji, kancelarije. Uz dvorišnu fasadu je dodat aneks-staklena basta i staklena lift kućica. Na prvom spratu su sobe i jedan gostinjski apartman. U potkrovlju su sobe, zajednički dnevni boravak i sala za učenje. Tokom revitalizacije rađena je hidroizolacija i zamenjeni su prozori. Potkrovlje je u potpunosti iskorišćeno, što ranije nije bio slučaj. Sve instalacije su nove. Radilo se i na uređenju dvorišta. Postavljena je nova kapija prema jezeru i uređen je amfiteatar untar dvorišta. Pored doma rađeni su i sanacija fasade kapele, krov i toranj”, kaže dr Maria Silađi, arhitekta-konzervator i upravitelj Fondacije „SPES“.

“Donator celokupne revitalizacije je Vlada Mađarske preko fondacije Betlen Gabor. Reč je o projektu od izuzetnog značaja za Mađarski nacionalni savet”, dodaje naša sagovornica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na zgradi Klostera je sačuvana autentičnost, ali je istovremeno ona revitalizovana tako da zadovolji zahteve modernog života

Zgrada Klostera je pod zaštitom zbog čega je prilikom revitalizacije bilo potrebno posebno voditi računa.

“Prilikom revitalizacije zaštićenih zgrada uvek treba voditi računa o tome da sačuvamo autentičnost zgrade i što više originalnih elemenata. Ali zgrada treba da bude i funkcionalna i da zadovolji zahteve modernog života. Tokom revitalizacije ovakvih zgrada uvek ima nepredviđenih situacija, jer uglavnom nisu sačuvani originalni projekti i ne znamo šta se krije iza okrečenih zidova. Srecom, ove nepredviđene situacije su uspešno rešene na zgradi Klostera. Za ogradu prema jezeru su nam učesnici umetničke kolonije u Kečkemetu poslali svoje predloge. Na kraju je ogradu radila arhitekta iz Kikinde, koja je radila i projekat revitalizacije. Radove je izvela firma KESZ International iz Beograda. Amfiteatar je pravljen od biber crepa, koji je skinut sa krova zbog dotrajalosti”, objašnjava Silađi.

“Najveći deo zgrade biće namenjen srednjoškolkama, koje će imati priliku da ovde stanuju tokom školovanja. Prvi stanari biće devojke koje već stanuju u Domu čanih sestara u ulici Cara Dusana. Prvi stanari će se u zgradu Klostera useliti čim dobijemo potrebne dozvole za funkcionisanje zgrade. Kloster ima 70 kreveta za smeštaj devojaka. Sobe su šestokrevetne i trokrevetne, a svaka soba ima kupatilo. U sobama se nalaze kreveti, pisaći stolovi, stolice, police, garderoberi… Deo zgrade koristiće KUD “Petefi”. Takođe, objektu će biti vraćena i verska namena, jer će tu živeti devojke pod rukovodstvom školskih sestara. Kapela je u sklopu Klostera i omogućen joj je pristup iz samog objekta, što nije bilo moguće dok je to bila škola. Zgrada će imati wifi. Ulazi, hodnici i zajedničke prostorije biće kontrolisani pomoću sistema kamera”, zaključuje na kraju razgovora naša sagovornica.

Obnovljeni objekat zadovoljava najsavremenije standarde. Poštovanjem principa zaštite spomenika kulture i osavremenjavanjem prostora u skladu sa trenutnim potrebama postigli su se bolji kvalitet i veća vrednost objekta.

Deo fotografija lična arhiva Marie Silađi

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh