I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Žetelački dani“ u Mužlji – manifestacija koja traje više od tri decenije (10 slika)

Da bi savesno očuvali višedecenijske tradicije naših predaka i što vernije preneli žetvene običaje na buduća pokolenja, članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus” iz Mužlje su proteklog vikenda uspešno organizovali 34. „ Žetelačke dane“.

Mnogobrojni posetioci su na žitnom polju blizu salaša Miler i Pony farme, pored Sunčanog jezera mogli da prisustvuju i zanimljivim pratećim programima i izložbama marljivih žitelja ovdašnjeg naselja.

I Taxi Zrenjanin

Meštani i gosti iz više naseljenih mesta iz Vojvodine, Mađarske, Rumunije i Slovenije su se u subotu u ranim jutarnjim satima okupili ispred Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, gde su ih u ime domaćina prvo pozdravili predsednik Saveta Mesne zajednice Jožef Stojko, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su mladi i talentovani plesači folklorne muzike, citraška grupa i mešoviti hor KUD „Petefi Šandor”, kao i učenici Osnovne škole „Servo Mihalj”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Takmičari su posle nastupa najmlađih na fijakerima i traktorima krenuli put žitnog polja, gde su nakon tradicionalnog žetvenog doručka, pripremili alate i prionuli na posao sa ciljem, da pokažu kako su naši preci nekada predanim radom dolazili do svakodnevnog hleba.

Posetioci su tokom celodnevnog događaja mogli da pogledaju zajednički nastup vatrogasaca iz Mindsenta (Mađarska) i Mužlje, etno-izložbu marljivih žitelja Mužljanskog rita, domaće hrane i rukotvorina, izložbu poljoprivrednih mašina dobijenih preko fondacije „Prosperitati” i mnoge druge zanimljivosti.

PRVI RIBLJI DAN” KRAJ SUNČANOG JEZERA

Domaćini su u nedelju, 2.jula, kraj Sunčanog jezera prvi put organizovali „Riblji dan“, u okviru kojeg su se najmlađi takmičili u ribolovu, učestvovali na slikarskom kampu Kluba slikara amatera (MAKK) i da pokazali svoje spretnosti u igrama veštine, dok su se „stariji“ meštani i ljubitelji dobre domaće kuhinje takmičili u kuvanju riblje čorbe.

Podršku održavanju ovogodišnjih manifestacija su pružili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za  obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, grad Zrenjanin, kompanija GOMEX, Societe Generale banka, fondacija „Bethlen Gábor“, kompanija „Carska bašta”, „Persu” marketi i „Aqua Dani”, kao i mnogobrojne civilne organizacije i udruženja sa teritorije Mesne zajednice Mužlja.

Piše: Tivadar Borbelj

Foto: Ištvan Kazi i Mihalj Halai

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh