I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Žene se kasno javljaju na pregled i ne odazivaju se na skrining raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležena je poražavajućim podatkom da se Srbija nalazi na petom, neslavnom mestu u Evropi po obolevanju i umiranju od te zloćudne bolesti. Prema rečima dr Milice Poučki, specijaliste ginekologije i akušerstva Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, uprkos dostupnim i dokazanim merama prevencije karcinoma grlića materice, ova vrsta karcinoma je i dugi niz godina u našoj zemlji jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“. Cilj kampanje je da se žene svih životnih dobi podstaknu na razmišljanje o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja te da bar jednom godišnje obave neki od dostupnih preventivnih pregleda kojima se blagovremeno otkrivaju rane, premaligne promene i sprečava dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalan ishod.

Najčešći uzrok karcinoma grlića materice je infekcija HPV virusom. Smatra se da je 70% seksualno aktivnih žena imalo infekciju HPV virusom, a kod kojih se nakon infekcije obično od roku 6 do 24 meseca stvaraju antitela i organizam spontano savladava infekciju u nekih 85-90% slučajeva. U manjem broju slučajeva, od 10-15%, infekcija perzistira i to uglavnom ako je izazvana visoko kancerogenim tipovima 16 i 18.

PerSu marketi

Još jedan veliki problem leži u tome da se žene ne odazivaju u velikom broju na pozive za organizovani skrining raka grlića materice koji se sprovodi na teritoriji Grada Zrenjanina. Odziv na skrining je slab, naročito kada je u pitanju populacija žena sa sela.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Problem je to što se naše žene ne odazivaju na preglede i ne odlaze ginekologu, često čekaju da dobiju izražene tegobe da bi se tek onda javile. Svaka žena koja ima neuredna menstrualna krvarenja, u toku odnosa ili u postmenopauzi, postojanje produženog sukrvičavog iscedka, bol u maloj karlici, pojačana vaginalna sekrecija neprijatnog mirisam jesu razlog da se jave ginekologu. Razlog velike smrtnosti usled karcinoma grlića materice je činjenica da je u prvoj fazi bolest bez simptoma ili su oni nespecifični. Dve trećine žena prvi put se javi ginekologu onda kada je bolest već uzela maha, kada je lečenje teže, neizvesnije, a šanse za izlečenje manje uz sve operativne zahvate, primenu agresivnih radioterapija, što opet dovodi do značajnog produžetka lečenja, podiže cenu lečenja i utiče na pojavu komplikacija, rekla je dr Poučki.

dr Milica Poučki

Još jednom je apelovano na žene da obavljaju redovne ginekološke preglede i da se odazivaju na pozive za skrining raka grlića materice.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh