I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Žene Mironosice“ predstavljaće Zrenjanin na Međunarodnom festivalu u Ohridu

Crkveno pevačko društvo Žene Mironosice odlazi na Međunarodni horski festival u Ohridu. Krajem avgusta predstavljaće naš grad i takmičiti se sa još tidesetak horova iz regiona i cele Evrope.

Ovaj hor aktivan već je punih šesnaest godina. Osnovan je 31.avgusta 2002. na inicijativu tadašnjeh paroha hrama Svetog Arhangela Mihaila, prote Branka Popova, i profesora muzike Zorice Kecić.

Žene Mironosice nastup na festivalu Slobodan Bursać 2018.

Ove godine rođendan dočekuju radno. U toku su pripreme hora za Međunarodni horski festival u Ohridu. Festival će biti održan od 23 do 27. avgusta u tom turističkom centru Makedonije. Učešće je prijavilo tridesetak horova. Od toga dva zrenjaninska: hor Muzičke škole Josif Marinković i Žene Mironosice. Nastupiće u kategorijama ženskih horova za duhovnu i horsku muziku.

I Taxi Zrenjanin

-Naš hor bio je u Ohridu 2008. godine na prvom festivalu, i evo sada deset godina kasnije ponovo odlazimo. Vredno radimo, tri puta nedeljno, probe su duge. Uprkos trenutnoj vrućini, i svim privatnim obavezama, petnaest članica hora redovno dolazi na probe. Program je obiman, u pitanju je devetnaest kompozicija duhovnog i svetovnog karaktera, uz jednu obaveznu kompoziciju Mome Tikvešanke delo savremenog makedonskog autora Dragana Šuplevskog. Zahtevna je kompozicija, ali radimo ozbiljno i hor dobro zvuči, što me raduje, kaže za Ilove Zrenjanin Zorica Kecić, dirigent hora.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Učešće Mironosica na ovoj međunarodnoj muzičkoj manifestaciji kao značajni doprinos razvoju kulture našeg grada prepoznala je lokalna samouprava.

-Grad Zrenjanin izdvojio je 388.000 dinara za naš odlazak u Ohrid. Što je gotovo celokupna suma koja nam je potrebna. Drago nam je da su nas prepoznali kao dobre predstavnike Zrenjanina. Ostatak do 420.000 dinara, koliko nam je potrebno dopunićemo mi, dodaje Zorica Kecić.

Žene Mironosice u poseti manastiru Petkovica (Fruška gora)

U duhu negovanja pravoslavlja i crkvenog pevanja (što je i bio glavni motiv za formiranje hora davne 2002.), ali i velikogospojinskog posta, u takmičarskom programu su i tri kompozicije posvećene Bogorodici.

-Hor putuje u pratnji oca Petra, paroha Hrama Svetog Arhangela Mihaila, i to nam je drago, i važno da imamo blagoslov sveštenika, kaže naša sagovornica.

Uz sve obaveze oko pripreme programa za predstojeći festival Žene Mironosice ovog leta imale su i dva poklonička putovanja u manastirima Pomoravlja, i na Fruškoj gori.

Ovaj amaterski hor i ranijih godina imao je zapaženih rezultata na internacionalnim horskim festivalima,
pa se nadamo da će i ovog puta doći kući sa nagradom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh