I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Žene iz seoskih sredina plasiraće svoje proizvode kroz jedinstvenu onlajn prodavnicu

Zrenjaninski edukativni centar (ZREDUC) i Centar za podršku ženama, uz podršku kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost u Srbiji (UNWOMEN), u avgustu 2019. započeli su realizaciju projekta „Osnaživanje žena u Vojvodini – razvoj preduzetništva seoskih žena“. U projekat je tada uključeno pet seoskih udruženja žena sa teritorija Zrenjanina i opština Sečanj i Kikinda.

U periodu od godinu dana žene iz seoskih udruženja „Veliko srce“ Lazarevo, „Banatsko jagnje“ Boka, Klub žena Belo Blato, UŽ iz Iđoša i UŽ iz Mokrina, razvijale su svoje bizns inicijative formirajući zajednički brend i pripremajući se za izlazak na tržište. One su dobile podršku za izgradnju brenda, podršku u vidu osnaživanja za nastup na tržištu i mogućnost da pokrenu onlajn prodaju odabranih proizvoda. Reč je o proizvodima po kojima su njihova udruženja inače prepoznatljiva ali koji do sada nisu stizali do šire javnosti u velikoj meri.

Projekat se završava 30. septembra, pa su se tim povodom članice udruženja i koordinatorke projekta okupile na jednom mestu kako bi sumirale realizovani deo projekta i definisale plan održivosti.

I Taxi Zrenjanin

– Žene – članice pet udruženja unapredile su svoje znanje kako o ženskim pravima tako i o razvijanju biznisa i dobile su opremu koja treba da im pomogne da nastave da razvijaju svoj biznis. Kada su u pitanju seoske žene, ono što mi vidimo jeste ogroman rad i veštine koje imaju. Rade od jutra do mraka, u ulozi su pomažućih članova domaćinstva, međutim problem je to što one nemaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje. Dakle, njihov rad je nevidljiv i nepriznat uprkos ogromnom znanju i veštinama. Kada bi sva ta znanja bila formalizovana, tu bi bilo mnogo diploma. Takođe, sam život u seoskim sredinama je težak – žene se suočavaju sa lošijim pristupom raznim uslugama, nepostojanjem javnog prevoza, lošom putnom infrastrukturom. Mi pokušavamo da projektima ukažemo na sve to i da im pomognemo da se udruže. Onda kad se žene iz uduržuju, jača njihova pregovaračka moć što im pomaže da menjaju svoj položaj, pojasnila je projektna koordinatorka UNWOMEN kancelarije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Olja Janković Leković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ona je dodala i da su udruženja sada opremljena kako bi mogla da pokrenu i vode onlajn prodavnicu i kroz nju plasiraju proizvode za prodaju, te da tako ostvaruju prihode.

– U prvoj fazi smo realizovali obuku žena za započinjanje biznisa i razvijanje biznis ideja. Kroz te radionice je prošlo 87 žena. Nakon toga su žene u svojim mestima razvijale biznis ideje kako bi započele posao. Ova udruženja su osnovala jedinstveni savez „Mrežu ženski divan“ koji će biti vlasnik zajedničkog brenda pod kojim će plasirati proizvode na tržište. Svi proizvodi koji se budu našli u onlajn prodavnici biće podeljeni u dve grupe – tekstilni i prehrambeni proizvodi. I za jednu i drugu vrstu proizvoda karakteristično je da su izrađeni od sirovina sa ovog područja, po tradicionalnoj recepturi ili pravilima izrade. Takođe, imaće banatska obeležja odnosno tradicionalne motive. Od prehrambenih proizvoda u početku će javnosti biti ponuđeni zimnica i poslastice, a svoje mesto u grupi tekstilnih proizvoda naći će artikli izrađeni od kože, vune i tekstila, istakla je Radoslava Aralica iz Zrenjaninskog edukativnog centra, dodavši da će se onlajn šop vremenom širiti ali i savez „Mreža ženski divan“ koji ima mogućnost da omasovi članstvo i drugim seoskim udruženjima žena iz ovih krajeva.

Žene koje su učestvovale u projektu ne kriju radost zbog činjenice da im se konačno otvara put na tržište, do većeg broja kupaca kojima ranije njihovi proizvodi nisu bili vidljivi. Mnoge su u udruženjima godinama, pa i decenijama, vredno rade i pokazuju izuzetne veštine i talenat u izradi domaćih, autentičnih proizvoda. Međutim, plasman je uvek najproblematičniji deo tog stvaralaštva s obzirom na to da su jedina mesta za prodaju i izlaganje manifestacije i priredbe kojih nema puno. Kako kažu, interesovanje putem društvenih mreža postoji ali u maloj meri.

– Naš veliki problem je bila slaba vidljivost. Uprkos dobrim i kvalitetnim proizvodima, javnost nije mogla da čuje za nas. Verujem da će ovaj projekat pomoći da proizvodi sa sela koje prave žene iz seoskih udruženja dođu do javnosti. Verujemo u snagu tog jedinstvenog brenda, a ukoliko uspemo da pronađemo svoje mesto na tržištu, biće to odlična poruka za mlade da nam se pridruže, da vide da je moguće raditi i iz seoskih sredina a proizvode plasirati širom zemlje. Naše udruženje broji deset aktivnih žena, a sa pridruženim članovima nas je 22. Proizvod koji ćemo predstaviti u prvoj fazi je vuna, po tome je naše udruženje „Banatsko jagnje“ prepoznatljivo godinama, ispričala nam je Marija Večanski iz udruženja „Banatsko jagnje“ iz Boke.

U početku će, kaže ona, kroz onlajn prodavnicu ponuditi jastuke od vune i tanje jorgane – prekrivače, kao i sir od dunja. Plan je da u drugoj fazi ponude i jastuke od lavande i nane.

– Mi smo svoja peciva ili zanatske proizvode po kojima smo prepoznatljivi izlagali povremeno na sajmovima i manifestacijama. Međutim, ova biznis ideja nam je pomogla da shvatimo da udruživanjem možemo da dobijemo puno, da pretočimo u posao ono što radimo iz hobija, nešto što je stalno i konstantno. Imamo tradicionalne recepte za izradu peciva i kolača ali, zahvaljujući projektu, shvatili smo da taj proizvod moramo da brendiramo, da on mora da podleže nekim standardima i kontroli što automatski garantuje i kvalitet. Brend omogućava pristup tržištu i veću odgovornost. Sada imamo šansu da naši proizvodi budu vidljiviji, dostupniji, da budemo konkurentni i na tržištu ali i za konkurisanje na narednim projektima. U onlajn prodavnici će se naći naše žerbo kocke, medenjaci sa ponuđenom uslugom ‘šaranja’ za sve prilike ali biće tu i mrežasti proizvodi poput ležaljki i ljuljaški. Dvadesetak žena u Lazarevu bavi se pletenjem mreža i to vrlo uspešno. To je naš potencijal, kaže Milanka Furtula iz udruženja „Veliko srce“ iz Lazareva.

Kako kažu u Zrenjaninskom edukativnom centru, onlajn šop je još u fazi izrade a javnosti će biti dostupan uskoro.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh