I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Žene češće od muškaraca žrtve nasilja u porodici i na ulici

Radionica „Uvođenje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou” u organizaciji Zrenjaninskog edukativnog centra održana je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. Predavači su govorili o temi bezbednosti žena u lokalnim sredinama, a naročito rodno zasnovanom nasilju prema ženama, koje predstavlja rizik po bezbednost čitave zajednice.

Cilj prezentacija je da se lokalnim samoupravama u kojima se ovaj projekat realizuje, približi tema Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji.

– Rezultati evaluacije prvog akcionog plana su pokazali da postoji nedovoljna primena, razumevanje i prepoznatljivost na lokalnom nivou. Ovaj drugi je iz tog razloga više usmeren na to šta rade lokalne samouprave kroz lokalne savete za bezbednost i njihove lokalne akcione planove. Situacija u Srbiji je veoma raznolika, pa tako postoje lokalne samouprave koje imaju lokalne savete za bezbednost, ali i one koje ih nemaju jer zakonom nisu ni obevezne da ih imaju. Najveći izazov leži u tome da se definišu nadležnosti, obaveze i mogućnosti lokalnih samouprava kroz formiranje prvo saveta za bezbednost, a zatim i izradu lokalnih akcionih planova koji bi omogućili da se nacionalni akcioni plan realizuje na lokalu – izjavila je Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama i direktorka mreže SOS telefona Vojvodina.

PerSu marketi

Na osnovu istraživanja utvrđeno je da postoji razlika u tome na koji način žene vide svoju bezbednost, a kako muškarci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Žene se osećaju nebezbedno i u svojoj najužoj okolini, dok se muškarci osećaju sigurno u svojoj kući, ali ugroženije u javnom prostoru. Za žene se najčešće vezuje nasilje u porodici ili bezbednost na ulici, dok je kod muškaraca to na primer vršnjačko nasilje koje se veoma rasprostire u našoj zajednici. Žene u mnogo većem procentu trpe nasilje u porodici, ali i na javnom mestu, a to je posledica rodnih uloga gde one ne mogu samostalno da promene situaciju, nego čitavo društvo mora da utiče na to da se uklone predrasude i stereotipi – rekla je Danica Todorov, aktivistkinja i nezavisna stručnjakinja u oblasti rodne radnopravnosti.

Predavači su istakli da je važno da oni koji donose odluke, čuju šta građani misle o svojoj bezbednosti i da to bude uvažavano prilikom mera koje treba da smanje rizike.

– U prvoj fazi izlistani su rizici po bezbednost žena, a rezultati će biti dostavljeni svim institucijama u Zrenjaninu, Sečnju i Novoj Crnji, gde se ovaj projekat sprovodi. Kada kažemo “rizici po bezbednost”, najčešće to delimo po polu. Treba prepoznati različite grupe žena u zavisnosti od toga gde žive, kojih su godina, da li su zaposlene, imaju li decu… Sve te razlike biće prikazane u izveštaju – Radoslava Aralica, predsednicom Zrenjaninskog edukativnog centra.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh