I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

JKP “Pijace i parkinzi” zbog korone za samo dva meseca izgubilo 16 miliona dinara

Odlazeća godina će svakako svima ostati u sećanju, jer se više od devet meseci svi trudimo da se naviknemo na novonastale okolnosti uzrokovane korona virusom. I to kako privatno, tako i poslovno. Kompanije već mesecima pokušavaju da konsoliduju svoje poslovanje. Većina njih traži način kako da sanira minus i opstane na tržištu. Zbog celokupne situacije sa kojom se od sredine marta suočavamo JKP “Pijace i parkinzi” je samo za 60 dana, koliko ili nije moglo ili nije imalo kome da pruža svoje usluge, izgubilo 16 miliona dinara. Zato su najveći izazovi za ovo javno preduzeće u narednoj godini održavanje likvidnosti i isplata zaostale plate radnicima, kao i isplata razlike kod minimalne zarade. Koje je sve planove osujetila korona, da li je uopšte moguće predvideti poslovanje u 2021. i šta je pokazala anketa korisnika o kvalitetu usluga pitali smo Gorana Starčevića, v.d. direktora JKP “Pijace i parkinzi“ Zrenjanin.

Pre godinu dana stupili ste na funkciju v.d. direktora JKP „Pijace i parkinzi“. Šta ste zatekli kada ste preuzeli funkciju od svog prethodnika i kakvi su u to vreme bili Vaši planovi za dalji rad i razvoj firme?

Za vršioca dužnosti direktora JKP „Pijace i parkinzi“ imenovan sam 18.12.2019. godine. Ono što sam zatekao, a što me je čekalo u 2020. godini, je povećanje plata zaposlenih. Ovo je ogromno opterećenje za preduzeće s obzirom na to da to povećanje predstavlja oko 15.000.000 dinara više koje je postojećim kapacitetima trebalo zaraditi. Takođe, revolving kredit od 5.000.000 dinara, koji se morao vratiti do kraja 2020. godine dodatno je opteretio, i ovako tešku, zatečenu situaciju. Planova za razvoj firme nije bilo. Celokupna 2020. godina protekla je u racionalizaciji troškova i što bržoj konsolidaciji preduzeća.

I Taxi Zrenjanin

Goran Starčević

Na početku pandemije korona donela gubitak JKP “Pijace i parkinzi” težak 16.000.000 dinara

Čini se da ste na mesto v.d. direktora JKP „Pijace i parkinzi“ došli u nezgodno vreme, jer Vas je nedugo po stupanju na funkciju zadesila, kao i ceo svet, situacija sa korona virusom. Koliko je i kako korona uticala na rad JKP „Pijace i parkinzi“?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Korona je, mogu slobodno reći, uništila put za oporavak firme koji sam, sa saradnicima, na početku godine zacrtao. Naime, Uvođenje policijskog časa smanjilo je dnevnu migraciju te je upotreba parkiranja naglo pala. U martu, aprilu, maju, prihod od parkiranja se smanjio za 90 %. Situacija sa pijacama bila je još gora jer je na osnovu državnih odluka naš osnivač zabranio rad pijaca te nije postojano prihod od pijaca. Ovim je, bukvalno, onemogućena prodaja naših usluga na tržištu. Druga javna komunalna preduzeća su svoju uslugu mogla prodati i naplatiti.  To je, verovatno, najteži i najneizvesniji trenutak od početka našeg rada. Rezultat je da smo za nekih 60 dana izgubili oko 16.000.000 dinara, što je za ovo preduzeće katastrofalno.

Da li i na koji način uspevate da pokrijete gubitke koje ste imali?

Naš osnivač, Grad Zrenjanin, reagovao je u ovoj i za njih teškoj situaciji, i iz budžeta nam opredelio 3.000.000 dinara koliko je potrebno da se do kraja 2020. godine otplati revolving kredit. Da se ovaj manevar nije dogodio, preduzeće bi bilo u blokadi i ne mogu ni zamisliti kakva bi situacija nastala. Ostale gubitke pokrivamo iz sopstvenih prihoda.

Da li ste zbog svega što se dešava sa ovim virusom smanjivali cene zakupa tezgi?

Cene nismo smanjivali. Niti je u našoj nadležnosti formiranje cena.

Osujećeni planovi JKP “Pijace i parkinzi” i kašnjenje u isplati zarada zaposlenima

Koliko su planovi JKP “Pijace i parkinzi” trpeli zbog trenutne situacije?

Najveći problem je bio taj što je osnivač trebao da kupi i postavi nov sistem za naplatu parkiranja na zatvorenom parkignu “Prevlaka“, identičan onom na Žitnom trgu. Događaji sa koronom su osujetili planove osnivača te nije bio u prilici da ovaj sistem implementira. Uvođenje ovog sistema je od presudnog značaja za preduzeće. Naime, osim precizne kontrole naplate, povećava se i brzina naplate, a samim tim i dinamika prolaska vozila, čime se smanjuje i emisija štetnih gasova, kao i saobraćajna gužva. O implementaciji ovog sistema odlučiće Grad Zrenjanin, a verujem da će isti biti postavljen.

Zbog epidemiološke situacije zaposleni nisu mogli otići ni na jedno stručno usavršavanje jer smo odložili odlaske na seminare. Nismo postavili video nadzor na pijacama, niti obnovili računarsku i foto opremu neophodnu za samu naplatu, nismo nabavili službena vozila koja su, takođe, neophodna za terenski rad. Najgore od svega je to što nismo isplatili jednu celu zaradu zaposlenima.

Može li se u ovom trenutku predivdeti kako ćete poslovati sledeće godine? Šta ste planirali od investicija i da li je realno da one budu ostvarene?

Najvažnija stvar u 2021. godini, pored održavanja likvidnosti preduzeća, je isplata zaostale plate radnicima, kao i isplata razlike kod minimalne zarade. Naravno, i isplata solidarne pomoći, ukoliko bude sredstava. Ogromna pomoć biće ukoliko nam osnivač implementira nov sistem naplate na parkingu “Prevlaka“. Sve ostalo je na, što bi se reklo, dugom štapu i mišljenja sam ja je i ovo prevelik izazov i krupan zalogaj za našu preopterećenu firmu.

Dug korisnika za usluge parkiranja 2.000.000 dinara

Koliko Vam u ovom trenutku građani duguju na ime neizmirenih obaveza za parkiranje?

Trenutno je dug oko 2.000.000 dinara.

Kolika je naplata nakon pokretanja postupka naplate neplaćenih karata za parkiranje?

Napominjem da grđani često čine grešku kad kažu da naše preduzeće naplaćuje kaznu za neplaćeno parkiranje. Naime, mi ne možemo naplatit niti naplaćujemo kazne. Ukoliko neko ne plati parking njemu se dostavlja dnevna parking karta (PPK – posebna parking karta). Nakon toga je ostavljena mogućnost da se iznos od 1.200 diniara plati za 50% manje ukoliko se ono izvrši u roku kada važi ovaj popust. Nakon toga se dužnik jos jednom opomene, i ukoliko ne plati vrši se cesija, to jest prodaja potraživanja za 100% duga. Ovaj model, uveden ove godine, doveo je do toga da je naplata nenaplaćenih karata 100 %, bez ikakvih dodatnih troškova.

Grad je započeo uređenje prostora iza centralne pijace, na mestu gde je tzv. buvljak. Ideja je da se tamo urede mesta za parking, za prodaju sa kamiona, da se uradi i magacinski prostor. Šta se sa tim dešava?

Što se tiče završetka Druge faze izgradnje pijace ne mogu reći ništa precizno jer je za te radove adekvatan sagovornik naš osnivač Grad Zrenjanin, koji je i nosilac te investicije.

Povećanje kvaliteta usluga jedan od zadataka JKP “Pijace i parkinzi”

Nedavno je bila raspisana anketa o tome koliko su građani zadovoljni uslugama koje pruža JKP “Pijace i parkinzi”. Da li ste već dobili rezultate ankete i šta ocenjuju pozitivno, a šta Vam najviše zameraju?

Rezultati ankete se obrađuju kako bi se sastavio izveštaj. Ono što mogu preliminarno reći je da najviše zamerki ima na kvalitet podloge određenih parkinga, na mali broj parking mesta, i na potrebu da se nepropisno parkirana vozila intenzivnije odnose. Što se tiče pijaca, uglavnom su primedbe na čistoću pijačnog prostora to jest okoline pijaca.

Kakva bi bila Vaša poruka sugrađanima za sledeću godinu i kao njihovog sugrađanina i kao direktora JKP „Pijace i parkinzi“? Šta im želite privatno, a šta možete da im obećate kao direktor kompanije čije usluge koriste?

Želim sugrađanima dobro zdravlje, srećnu i uspešnu 2021. godinu. Preduzeće  JKP „Pijace i parkinzi“ nastojaće da podigne kvalitet naših usluga. Određene kritike naših korisnika su opravdane i intencija je da se to ispravi jer zadovoljan korisnik je naša obaveza.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh