I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zaživela Usluga produženog stanovanja za žene žrtve porodičnog nasilja

Grad Zrenajnin je Centru za socijalni rad ustupio stan na korišćenje, tako da je Centar počeo da pruža Uslugu produženog stanovanja za žene žrtve nasilja u porodici. Stan je opreman od sredstava samog Centra i od novca dobijenog projektima. Prvog februara 2019. godine u njega se uselila žrtva porodičnog nasilja – majka sa dvoje dece.

* fotografija iz faze opremanja stana

Ideja za uslugu produženog stanovanja korisnicama zrenjaninske Sigurne kuće potekla je 2016. godine. Tada je Grad Zrenjanin kao osnivač Centra za socijalni rad i svih drugih ustanova kojima Centar upravlja, obezbedio dvosoban stan za ovu namenu. Danas, stan je potpuno opremljen i useljen, kaže Olivera Lisica direktorka Centra za socijani rad.

Stan je opreman od sredstava samog Centra i od novca dobijenog projektima. Prvog februara 2019. godine u njega se uselila žrtva porodičnog nasilja – majka sa dvoje dece.

I Taxi Zrenjanin

Usluga je zamišljena tako da žena nakon procene bezbednosti koju utvrđuju stručnjaci Centra za socijalni rad, po izlasku iz Sigurne kuće, ima priliku da se dodatno osnaži boraveći u pomenutom stanu do godinu dana. Stan je potpuno opremljen, što znači da je korisnici obezbeđen dostojanstven svakodnevni život. Obaveze korisnice su plaćanje režija, a sve druge troškove – stanarinu, održavanje stana i drugo- obezbedio je Grad Zrenjanin. To znači da korisnica usluge produženog stanovanja treba da ima posao, što je u aktuelnom slučaju već tako. Trenutna korisnica ove usluge je zaposlena.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Ova usluga  je dodatni motiv i podrška od strane Centra za socijalni rad i lokalne samouprave koju žene žrtve porodičnog nasilja imaju kako bi se što pre osamostalile i osnažile za dalji život. Žene tako lakše izlaze iz takozvanog začaranog kruga nasilja, i prestaju da budu žrtve, što je najvažnije, ističe Olivera Lisica.

Važno je istaći i dobru saradnju svih institucija, osim Centra (koji žrtvama pruža pedagošku, psihološku i pravnu podršku) tu su i Policija i Tužilaštvo koji se bave sankcionisanjem nasilnika. Svaka korisnica Sigurne kuće može se osloniti na podršku stručnog tima koji zajedno sa njom radi na njenom osnaživanju.

-Sve se prati i svaka žena koja nam se obrati ima i procenu situacije, sigurnosti, ali i plan aktivnosti. Naš cilj je da svakoj korisnici pomognemo da samostalno nastavi život po izlasku iz Sigurne kuće, dodaje Olivera Lisica.

Olivera Lisica

Centar za socijalni rad u tom smislu takođe se zalaže da se korisnice Sigurne kuće osnaže i ekonomski, pa je saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Zrenjaninu redovna, i donosi rezultate. Postoje i posebni programi edukacije, dodatnih obuka za žene žrtve nasilja.

-Žene su se doškolovale, osposobile se za nova zanimanja i na osnovu toga su uspele da pronađu i posao. Što je sada znatno lakše, s obzirom na aktuelnu situaciju u gradu i otvaranje novih radnih mesta, zaključuje  naša sagovornica.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh