I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Završni radovi u Barskoj ulici – o biciklističkoj stazi i dalje ni reči

U toku su finalni radovi na rekonstrukciji Barske ulice, poznate još kao i „mužljanska“ krivina. Završeno je asfaltiranje cele deonice, postavljena je horizontalna saobraćajna signalizacija, izgrađena je nova pešačka staza i na jednom delu ulice gde je trotoar neposredno uz kolovoz, postavljene su zaštitne ograde.  

Građani ovog dela grada zadovoljni su dosadašnjim radovima, međutim sa pravom postavljaju pitanje – da li će i kada biti izgrađena i dugoočekivana biciklistička staza.

I Taxi Zrenjanin

Inicijativa za izgradnju biciklističke staze Peskara pokrenuta je u junu 2016. godine, od strane oca i ćerke, Dragana i Radmile Radojković, koji su i sami rekreativni biciklisti. Inicijativa je naišla na afirmativne reakcije naših sugrađana, a offline i online peticijom je prikupljeno 2000 potpisa. 

Pokretači inicijative su se u prethodne dve godine više puta obraćali kancelariji gradonačelnika, kako bi istu i predstavili. Nakon telefonskog poziva tadašnjeg zamenika gradonačelnika, Duška Radišića, usledilo je obećanje da će se uskoro naći termin za susret i predstavljanje inicijative, te da će o svemu biti obavešteni.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Međutim, više nisu bili kontaktirani od strane predstavnika Gradske uprave, niti je do susreta i predstavljanja inicijative ikada došlo.

Pre više od mesec dana na potezu Nova Kolonija – Barska Ulica, počeli su radovi na sanaciji kolovoza i pešačke staze. Ovi radovi bili su najavljeni za novembar 2017., a njihov završetak za januar 2018. godine. Bez obzira na zakašnjenje, lepo je videti da se ova saobraćajna deonica renovira.

Naselje Nova Kolonija izgrađeno je u prvoj polovini šezdesetih godina prošlog veka i ovo je prvi put da će imati obeležene pešačke prelaze za bezbedan izlazak iz naselja, što je do sada bio veliki problem stanovnika ovog dela grada. Takođe, ovo je prvi put da će stanovnici Nove Kolonije imati zglavnu stazu za pešačenje i lakši dolazak do Berberskog, Putnikova, a samim tim i do centra grada.

Ali, o biciklističkoj stazi i dalje ni reči. 

-Ono što je problematično jeste činjenica da građanska inicijativa koja okupi 2000 potpisnika, o kojoj se u javnosti i lokalnim i regionalnim medijima govori afirmativno, te koja predlaže poboljšanje infrastrutkure, a time i načina života u Zrenjaninu, ostaje sasvim ignorisana od strane gradske vlasti. Čak i od strane odbora mesne zajednice, koju bi ovo najviše trebalo da se tiče – kažu za naš portal pokretači inicijative.

Članovi porodice Radojković dve godine nakon pokretanja inicijative i dalje se susreću sa uveravanjima potpisnika inicijative da je biciklistička staza na ovoj deonici vrlo korisna i neophodna stvar, ali se sve ćešće i nazire jedan rezigniran stav da ne treba previše da se nadaju, te da građanske inicijative ne mogu ništa da pokrenu i promene u ovom gradu.

-Jedan grad, ako pretenduje na razvoj demokratskog duha, treba da podržava aktivizam svojih građana koji pokreću inicijative i onih koji svojim potpisom te inicijative osnažuju, te da omogućuje saradnju građana i gradske uprave u cilju zajedničke dobrobiti – naglašava na kraju Radmila Radojković.

VIŠE O INICIJATIVI ZA IZGRADNJU BICIKLISTIČKA STAZA PESKARA – NOVA KOLONIJA – BAGLJAŠ”

Inicijativa ima za cilj razvoj biciklizma i infrastrukture grada Zrenjanina kroz izgradnju biciklističke staze na potezu Peskara – Nova Kolonija – Bagljaš.

Staza bi omogućila povezivanje Nove Kolonije sa hipermarketom “Univerexport“, Opštom bolnicom, Železničkom stanicom, srednjom Medicinskom školom i bagljaškom pijacom. Zatim, neometan dolazak biciklista iz različitih delova grada do kupališta Peskara. Ujedno bi se stvorila najduža gradska staza za rekreativno i profesionalno bavljenje biciklizmom, spajanjem zamišljene biciklističke staze sa stazom na potezu Bagljaš – Aradac.

Saobraćajna deonica predviđena za izgradnju staze je veoma problematična, jer se njome kreću bicikli, motori, automobili, konjske zaprege, traktori, gradski autobusi i teretni kamioni. Uz uobičajene saobraćajne špiceve u jutarnjim i popodnevnim satima, te u letnjim mesecima tokom rada kupališta. Ovakva saobraćajna dinamika opterećuje pomenutu deonicu, a biciklistički saobraćaj čini nebezbednim.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh