I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Završeno oslikavanje Hrama Svetog Nikolaja na Zelenom polju

Jedan od najboljih freskopisaca na ovim prostorima, akademski slikar Gojko Ristanović, započeo je oslikavanje Hrama Svetog Nikolaja na Zelenom polju početkom prošle godine. Nakon nešto više od godinu dana, 24. aprila, freskopis na oko 500 kvadratnih metara je završen, te se u narednom periodu očekuje osveštavanje hrama.

– Imali smo dilemu koje praznike da stavimo, ali smo se odlučili za Vaskrsenje Hristovo i Preobraženje. Zadovoljena je osnova što se tiče hrišćanske i pomesne srpske pravoslavne crkve. Prisutni su svetitelji koji su najzastupljeniji u našem narodu poput svetog Vasilija Ostroškog, svetog Nikole, svetog Jovana, svete Petke, Ognjene Marije, svete Nedelje, svetog Nektarija Aginskog. Ono što je prisutno a vezano je za banatsku eparhiju, to su Teodor Vršački i Rafailo Banatski – kaže Gojko Ristanović.

Hram Svetog Nikolaja

I Taxi Zrenjanin

Na samom ulazu u crkvu naslikani su stolpnici (propovednici koji su govorili sa stuba), Bog otac, koji se svuda uvek nalazi na ulazu, heruvimi, Dimitrije i Georgije kao ratnici koji čuvaju ulaz u crkvu.

– Tu su beli anđeo, koga svi prepoznaju i najviše se tu nalazi upravo zbog naroda i sveti Ilija kao jedan od najvećih proroka. Sužen je prostor pa sam morao da izaberem ono što je ljudima ovde blisko i prepoznatljivo. Kada bih narod pitao, crkva bi trebala da bude bar kilometar dugačka, ali ono što je ključno i pokriva verske potrebe naroda, to je urađeno – smatra Ristanović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U narednom periodu, trebalo bi da bude održana svečanost povodom osveštavanja ovog hrama, a iz crkvenih krugova naglašavaju da će javnost o ovom događaju biti na vreme obaveštena.

Hram Svetog Nikolaja Zeleno polje

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh