I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Završeni su radovi na sanaciji prevodnica Klek i Srpski Itebej

Radovi na sanaciji hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, koji su deo projekta „Bega“, završeni su u previđenom roku – saopšteno je na sajtu „Vode Vojvodine“.

Rekonstrukcija prevodnice u Kleku i Itebeju bila je specifična, jer su ova dva vodoprivredna objekta konstrukcijski skoro identična. Objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te se s toga sanacija i rekonstrukcija radova izvodila po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Zadržao se ručni pogon mehanizma čime su ispunjeni zahtevi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zanimljivost u izvođenju radova na hidročvoru u Srpskom Itebeju ogleda se u tome što je prvi put od svoje izgradnje, 1914. godine, objekat viđen u „suvom“. To znači da je tok reke Begej preusmeren pored objekta čime bi se omogućili radovi na bezbedan i kvalitetan način u uslovima bez prisustva vode.

Radovi su, između ostalog, obuhvatali uređenje tehničke zgrade, objekta ustave i brodske prevodnice.

PerSu marketi

Ovim radovima završen je najveći deo projekta „Bega“ koji je odnosio na samo izvođenje radova koji su, pored ovih, podrazumevali i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke) od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, kao i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu. Ostatak projekta odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja sedimenta na plovnom Begeju, što se očekuje u novembru mesecu kada će i zvanično u celosti biti završen projekat Bega.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Podsećamo da je projekat „Bega“ imao je za cilj povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenje područja kanala Begej u međunarodno poznatu turističku destinaciju za posetioce.

Finansiran je preko INTEREG- IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, a budžet za JVP „Vode Vojvodine“ iznosio je 6.666.204,16 evra, od čega je vrednost izvođenja samih radova oko 4,5 miliona evra.

Višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv kroz razvoj turizma, jer se očekuje ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, kao i unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina pa sve do Temišvara.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh