I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Završena rekonstrukcija stalne postavke, sledeći je amfiteatar Muzeja

U ambijentu rekonstruisane stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin svečano su otvorene prostorije u kojima su predstavljeni legati Likovne zbirke.

Kustoskinja Olivera Skoko koja rukovodi Likovnom zbirkom, rekla je prisutnmima da se tri godine parcijalno radilo na ovom projektu, te da je ovo poslednji segment rekonstrukcije.

– Bila je to velika odgovornost i obaveza, ali čini mi se da smo svi u tome uživali. bio je angažovan veliki tom, kako nas, zaposlenih u Muzeju, tako i spoljnih saradnika.  Trudili smo se da na najbolji način osmislimo prostore u kojima čuvamo vredna dela naših umetnika, pre svega Uroša Predića, koji je dobio zasebnu sobu, Tivadara Vanjeka jednog od osnivača kolonije u Ečki i konačno, prostor u kome su smešteni radovi četiri umetnice, dve slikarke i vajarke, istakla je Skoko.

Sredstva za ovaj veliki poduhvat Narodni muzej je dobio od Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekratarijata za kulturu i javno informisanje i Grada Zrenjanina. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

muzej-zrenjanin-stalna-postavka-6

Pomoćnica ministra kulture Aleksandra Fulgosi, istakla je da je rekonstrukcija stalne postavke izuzetno važan projekat jer se odnosi na suštinu i osnovnu delatnost muzeja, a sadržaj, kvalitet intrepetacije stalne postavke jesu izuzetno važni za razumevanje kulturnih vrednosti nasleđa o kome ovaj muzej brine.

-Obišli smo rekonstruisane legate i stekli utisak da je posao urađen na veoma kvalitetan način, veoma smo zadovoljni jer smo svesni da su muzeološki standardi podignuti i da muzej u kontinuitetu unapređuje svoj rad, istakla je Fulgosi.

muzej-zrenjanin-stalna-postavka-5

muzej-zrenjanin-stalna-postavka-4

-Raduje me mišljenje kolega iz drugih muzeja koji dođu ovde i kažu da je prostor izvanredan, istakao je direktor Narodnog muzeja Vidak Vuković. – Uobličili smo i završili sređivanje unutrašnjosti muzeja,  nešto malo imamo na drugom spratu i onda prelazimo na jedan ozbiljan posao a to je sređivanje atrijuma muzeja. Atrijum bi bio ponos grada, prostor na otvorenom gde bi  se od maja meseca odvijala kulturna dešavanja, pesničke štafete, filmske projekcije na otvorenom.Taj deo je inače i namenjen za te svrhe, a prednost je što ima direktnu vezu sa centrom a pritom je zvučno izuzetno izolovan, rekao je Vuković i napomenuo da je sačuvana čuvena žuta klinker kocka nakon rekonstrukcije Trga slobode te da će ona biti utrošena u radove na atrijumu.

muzej-zrenjanin-stalna-postavka-3

muzej-zrenjanin-stalna-postavka-1

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh