I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zavidno znanje učenika na takmičenju u reagovanju u situacijama elementarnih nepogoda

Projekat Crvenog krsta Srbije, kojim se učenici osnovnih škola obučavaju za pravilno ponašanje u slučaju vanrednih situacija, uspešno je priveden kraju takmičenjem učenika iz po dva odeljenja trećih razreda osnovnih škola “Dositej Obradović“ i „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina.

Učenici, koji su proteklih nekoliko meseci prisustvovali radionicama edukovanih volontera Crvenog krsta Zrenjanin, imali su priliku da u okviru današnjeg takmičenja u smanjenju rizika i ublažavanju posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti, pokažu sva znanja i veštine koje su stekli tokom 20 predavanja u njihovim školama.

I Taxi Zrenjanin

Podeljeni u četiri ekipe po deset takmičara, učenici su na šest radnih i četiri zabavna poligona mogli da pokažu sve do sada naučeno i to u oblastima zaštite i spasavanja pomoću telefonskih brojeva hitnih službi, kako da u uslovima velike hladnoće spasu osobu koja se davi i da izvuku čoveka iz zaleđene reke, kako da se ponašaju u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, da nauče kako klimatske promene utiču na našu okolinu i mnoge druge aktivnosti sa ciljem da bez panike blagovremeno reaguju i pomognu jedni drugima.

Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević kaže da je u okviru današnjeg takmičenja i dosadašnjih radionica akcenat stavljen upravo na preventivne aktivnosti i pravilno delovanje naših sugrađana u slučaju nesreća izazvanih elementarnim nepogodama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Crveni krst Zrenjanin je i do sada aktivno pomagao velikom broju porodica i lica, koji su nakon prirodnih katastrofa ostali bez svojih domova. Učestvovali smo u njihovom spašavanju i zbrinjavanju, a kasnije i u njihovom oporavku i revitalizaciji. Naučeni iskustvom iz prethodnog perioda, došli smo do zaključka da nedovoljno znanje kod ljudi može da prouzrokuje još veću nesreću, i da je zbog toga veoma važno da građanstvo poseduje sve potrebne informacije kako da deluju preventivno i koje su mere spašavanja u takvim situacijama – istakla je Tanasijević.

Projekat se, uz podršku Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije i uz pomoć volontera ove humanitarne organizacije, uspešno realizuje u desetak gradova širom naše zemlje.

Crveni krst Zrenjanin se i ovim putem zahvaljuje studentima Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, koji su pružili pomoć i podršku u realizaciji ovog takmičenja.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh