I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Predstavljan novi broj časopisa „Zavičajac”: Poštujući svoju prošlost, stvaramo sliku o sebi za budućnost

Na svečanoj akademija Društva zavičajaca Zrenjanina obeležena je dvadesetogodišnjica od izlaska prvog, ali i predstavljen novi broj časopisa za negovanje zavičajne kulture „Zavičajac”.

U kulturno-umetničkom programu u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” učestvovali su glumci Jovan Torački, Prvoslav Zakovski, Dejan Karlečik i Miljan Vuković, profesor muzike Ema Konrad, Anita Jonaš Mišić, muzički ansambl koji čine Nikola Brakus, Rosa Marjanović, Vasa Marjanu i Zoran Kavalić i Zlatomir Sremac koji je govorio zdravicu o Banatu.

– Časopis osvetljava ovo podneblje sa jednog sasvim drugog aspekta i niže činjenice koje nisu do sada bile poznate ljudima. Najimpresivnije je to što te činjenice dolaze iz pera jednog devetnaestogodišnjaka koji počinje da se bavi istorijskim istraživanjima, a to je Stefan Birdić, dok su tu i dr Filip Krčmar, mr Nikola Šlajh i mnogi drugi. On je jedna istoriografka banatska bomba na kojoj mi ležimo jer su autori prepuni znanja, istraživanja, novih podataka koji iz drugog ugla osvetljavaju Banat i naše područje kroz vekove. Časopis ovog tipa, za negovanje zavičajne kulture i tradicije, jako teško danas opstaje u Srbiji. Gledajući članove redakcije i podmladak koji je došao sa njihovim stručnim znanjem, mi idemo u ekspanziju – izjavila je glavni i odgovorni urednik Zavičajca, Marina S. Grujić.

PerSu marketi

Predsednik društva Lazar Erne istakao je da je Društvo zavičajaca Zrenjanina nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje ima za cilj negovanje zavičajne istorije, kulture, svega što je lepo i ne sme se zaboraviti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– U kontinuitetu izajemo naš časopis „Zavičajac” tačno 20 godina. On je jedinstven u svetu zato što je višejezičan, a do sada smo objavili tekstove na čak 16 jezika naroda koji žive u našem zavičaju. U svakom broju postoji rezime na 8 svetskih jezika za sve one koji su otišli iz zavičaja, a možda su zaboravili naš jezik. Naš časopis stigao je i u Strazbur, sedište Evropskog parlamenta, gde je ocenjen izuzetnom ocenom zbog negovanja tolike višejezičnosti koju nema ni Evropska unija. Odlučni smo da ove pomenute vrednosti negujemo i ističemo u budućnosti – rekao je Lazar Erne.

Društvo zavičajaca postoji 24 godine i ima 11 svojih sekcija i 6 podružnica u Kraljevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Budimpešti i Torontu. Za doprinos zavičaju, zahvalnce udruženje dobili su major Rade Daljević, monsinjor Jene Tice, novinar Milena Milošević, učenik Zrenjaninske gimnazije Stefan Birdić, novinar Branka Jajić i mr Nikola Šlajh.

– Obeležili smo 24 godine od osnivanja Društva zavičajaca koje okuplja ljude iz svih sfera stvaralaštva grada. Puno rada i truda je uloženo, a veoma je emotivno kada se srećemo i sećamo mnogih naših aktivnosti, od kojih bih istakla pre svega Nedelju Zrenjanina u Beogradu pre tačno 20 godina. Tada se iznedrio list, da bi 2000. godine on prerastao u časopis „Zavičajac”. Veoma je značajno da u ovom broju imamo 10 novih autora. Velika je stvar što iz broja u broj dolaze novi ljudi raznih generacija, a poštujući svoju prošlost, stvaramo sliku o sebi za budućnost – smatra osnivač i doživotni predsednik zrenjaninskih zavičajaca, Marija Čuka.

Sponzor Svečane akademije bila je kompanija Gomex u čijem supermarketu „Total” možete kupiti i najnoviji broj časopisa „Zavičajac”.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh