I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Istorija nekadašnjeg zatvora „Munkač“

„Munkač“ je naziv za zatvor koji je postojao u Velikom Bečkereku do 1922. godine, kada je porušen. Ne zna se kada je tačno podignut (najverovatnije u prvoj polovini XIX veka, nakon velikog požara iz 1807. godine). Nalazio se na mestu današnje Ruske crkve u Ulici dr Miroslava Tirša.

Velikobečkerečki zatvor „Munkač“, srušen 1922. godine. Skica iz publikacije: Aleksandar Stanojlović „Petrovgrad“, Petrovgrad 1938 (Zrenjanin 2004)

Iako je prema nekim navodima zatvor „Munkač“ postojao još u periodu turske vladavine u Banatu, verovatnije je da je podignut tokom ponovne izgradnje Bečkereka posle Velikog požara iz 1807. godine. Vidi se na Plajcovoj veduti grada iz 1859. godine, na jednoj razglednici u pozadini Županijske palate, kao i na slici Jožefa Varkonjija „Motiv sa Begeja“. Krajem prve decenije HH veka, kada je podignuta Palata suda (1906-1908), koja je u svom sastavu imala i zatvor, nestalo je potrebe za „Munkačem“, koji je već bio uveliko zapušten.

U isto vreme javila se inicijativa da se on preuredi u Muzej Torontalske županije, koji je tada bio u procesu osnivanja, ali je Prvi svetski rat osujetio ove namere. Po završetku rata, 1922. godine zatvor je porušen, a zemljište na kom se nalazio ustupljeno je ruskim imigrantima koji su se sklonili u Veliki Bečkerek nakon Oktobarske revolucije u Rusiji. Oni su na temeljima „Munkača“ podigli Hram svetog arhistratiga Mihaila („Ruska crkva“), koja postoji i dan-danas.

PerSu marketi

Navodno su, u vreme podizanja crkve, u temeljima-katakombama pronađeni ostaci zatvorskih ćelija sa skeletima u lancima.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izvor: Zrikipedija

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh