I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Centar grada bez zastakljenih bašti

Trend podizanja zastakljenih bašti postao je izazov i za zrenjaninske ugostitelje. Iako se najveći broj ugostiteljskih objekata nalazi u strogom centru grada, postavljanje montažnih zastakljenih objekata koji imaju svrhu zimskih bašti na najpopularnijoj lokaciji nije moguć. Projekat kojim je definisan izgled glavne pešačke zone dozvoljava samo postavljanje bašti na otvorenom, konkretnije – pokretnog inventara.

S druge strane, na drugom kraju grada, u Aviv parku, važe druga pravila. Ugostiteljima je tamo dozvoljeno podizanje montažnih bašti i njihovo zastakljivanje, kako bi ih mogli koristiti i zimi, jednako kao i leti.

Jedan od ugostiteljskih objekata, Ultra caffe, uskoro će proširiti postojeći kapacitet mesta za sedenje otvaranjem zastakljene bašte. Tako će ubuduće pored glavnog objekta koji ima prizemlje i galeriju, gosti tokom cele godine moći da sede i u obližnjoj bašti čiji će se izgled prilagođavati, zavisno od godišnjeg doba.

I Taxi Zrenjanin

-U glavnoj ulici gde takođe imamo objekat, nismo imali dovoljno prostora da na otvorenom ponudimo gostima ništa više od klasične bašte. Mogućnost podizanja montažnog zastakljenog objekta koji je najpre služio kao letnja bašta, a uskoro će biti i zimska, dobili smo u Aviv parku koji ima drugačiji koncept. Zastakljene bašte su generalno u našem gradu retke i predstavljaju novu vrstu objekata. Privodimo radove kraju, i trudimo se maksimalno da sve bude kvaliteno odrađeno, da na kraju gostima pružimo pravi ugođaj. Zastakljivanjem bašte, zimi ćemo povećati kapacitet za oko 80 sedećih mesta. S obzirom na to da sve četiri strane objekta zapravo predstavljaju staklene površine, najveći izazov nam je bilo grejanje. Biće svakako i grejnih tela karakterističnih za tu vrstu objekata, ali odlučili smo da ugradimo i podno grejanje, kaže Goran Đorđević, vlasnik Ultra caffea.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Interesantno je da će ovaj objekat biti redak u Srbiji i prvi u Zrenjaninu po posebnom sistemu zastakljivanja.

– Uradili smo jedan novi sistem zastakljivanja. Reč je o takozvanoj „giljotini“ koja omogućava da se stakla spuštaju i podižu gore i dole, a ne levo i desno kako je to obično slučaj. Tokom leta, kada bašta bude letnja, stakleni zidovi će na neki način postati ograda jer mogu da se spuste do nivoa koji želimo, kaže Đorđević.

Navedena odluka da u centralnoj pešačkoj zoni nije dozvoljeno podizanje zimskih zastakljenih bašta, svakako ne remeti ugostiteljima mogućnost da rade tokom zime, odnosno da mogu da iznesu inventar napolje i da u toplijim danima gostima ponude uslugu na otvorenom.

Da bi se postavila zimska bašta, mora se dobiti odobrenje Gradske uprave, Odeljenja zaduženog za poslove urbanizma po prethodno pribavljenoj urbanističkoj saglasnosti od JP za urbanizam. Odobrenje za postavljanje zimske bašte ne može se izdati na period kraći od 120 dana. Zimske bašte mogu da se postave samo na lokalitetima koji su u elaboratu izrađenom od strane JP za urbanizam. Zavod za zaštitu spomenika kulture ograničio je određene lokalitete na kojima ne može da se postavlja zimska bašta, pa je tako izričito zabranjeno postavljanje bašte pored kioska (kiosk ne može biti ugostiteljski objekat) i u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, na Trgu slobode i Trgu dr Zorana Đinđića.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh