I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zasedala Skupština grada – kineska investicija nalaže hitnost saziva

Realizacija velike kineske investicije, najveće direktne strane investicije u Srbiji i najveće ikada u Zrenjaninu, izgradnja fabrike pneumatika „Linglong”, uslovila je da po hitnom postupuku bude sazvana današnja sednica Skupštine grada, 19. po redu u ovom sazivu. Na dnevnom redu su se našle tačke u vezi sa opredeljivanjem građevinskih parcela i usvajanjem planskih dokumenata neophodnih za otvaranje gradilišta, koje investitor planira već za mart naredne godine.

S obzirom da je u pitanju projekat od državnog značaja, lokalna samouprava preduzela je poslove iz svoje nadležnosti kojima se obezbeđuju uslovi za početak realizacije projekta. Skupština je razmatrala Predlog Zaključka u vezi opredeljivanja građevinskih parcela za realizaciju investicionog projekta od državnog značaja radi izgradnje fabrike pneumatika za motorna vozila i pratećih objekata, koji će biti izgrađeni od strane kineske kompanije „Shandong Linglong Tire Co.Ltd” i njihovih kooperanata, kao i Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije „Jugoistok” u Zrenjaninu.

Tehnički timovi kineske kompanije već su održali nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada Zrenjanina, na kojima su precizirani određeni detalji oko izgradnje fabrike, njenih gabarita i kompleksne prateće infrastrukture, što će se sve naći u dokumentaciji koja se priprema. Današnjim odlukama, praktično, Skupština grada usvaja prve neophodne dokumente za tu investiciju, a sledi izrada projekta fabrike i dobijanje građevinske dozvole za početak radova na proleće.

I Taxi Zrenjanin

Današnjom sednicom je predsedavao Oliver Mitrović. Obraćajući se Skupštini kao izvestilac, gradonačelnik Čedomir Janjić podsetio je da je reč o ogromnoj investiciji, vrednoj gotovo milijardu dolara, tako da je potrebno preduzeti određene radnje kako bi se fabrika smestila u industrijsku zonu, na površini od čak 136 hektara. Sve to nalaže, kako je rekao, donošenje odluka u što kraćem roku.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Preko trideset ugovora smo potpisali za otuđenje gradskog građevinskog zemljišta u industrijskim zonama, mnogi investitori su proširivali svoje pogone, ali ovo što je danas na dnevnom redu i što će biti na dnevnom redu, verovatno, i svake naredne skupštinske sednice je vest koja nije vest samo za Zrenjanince, nego i za celu Srbiju. Ulaganje od skoro milijardu dolara je skoro neverovatno i nismo još u potpunosti ni svesni šta ovo znači za naš grad i njegovu budućnost. Još smo sa tri kineske kompanije u završnim pregovorima, mislim da će i to biti vrlo brzo završeno. Videli ste da je predsednik Vučić lično vodio duge pregovore, uspešno se to završilo, videli smo u Pekingu kako je to izgledalo, na nama je da uradimo mnogo toga, da dođe i do realizacije investicije. Ovo je prvi korak, ja vam se zahvaljujem što ste brzo odreagovali i došli na ovu sednicu. Biće mnogo posla do marta sledeće godine, kada kineski investitori planiraju da polože kamen-temeljac u našoj industrijskoj zoni, a za 2021. godinu već su ugovorili prve kontigente pneumatika sa nemačkim partnerima – poručio je gradonačelnik s skupštinske govornice.

Odgovarajući na primedbe odbornika opozicije da je u pitanju dolazak tzv. „prljave tehnologije” i da kineska kompanija iz tih razloga ne gradi fabriku u nekoj od zemalja Evropske unije, već na njenom obodu, gradonačelnik je podsetio da je ova investicija već bila, praktično, viđena u Češkoj, koja je članica EU, ali da smo uspeli da Kineze ubedimo da smo mi bolje mesto za ulaganje, da investicija od milijardu dolara treba da dođe kod nas.

– To će tako i biti, jer mi želimo da razvijamo ovaj grad, da pravimo nove fabrike, a one koje su neki drugi zatvorili, pokušamo da obnovimo. Narednih dana ćemo ponovo otvoriti i naše brodogradilište, proizvodiće se u ovom gradu i pivo, mnogo toga ćemo uraditi da ovaj grad opet bude industrijski centar ovog regiona – kazao je Janjić i dodao da je imao priliku da se uveri kako izgleda proizvodnja koju kompanija „Linglong” ima u Kini, odnosno sedištu kompanije.

– Ovo će biti najsavremenija fabrika guma u Evropi, znači ne van Evropske unije, nego na teritoriji cele Evrope. Mogu samo da vam kažem da se u Kini fabrika nalazi u centru grada, i da je uz središte proizvodnih pogona i njihova sedmospratna upravna zgrada koja je delom i hotel. U Zrenjaninu će fabrika biti mnogo savremenija nego što je ta u Kini. Zato je i planirano da na tom ogromnom prostoru, na kom će više od 60 hektara biti pod krovom, bude zaposlen relativno mali broj radnika, do 1500 – istakao je gradonačelnik.

Odbornici su razmatrali i dva predloga odluka, na koje je juče saglasnost dalo Gradsko veće, tako da je usvojen Predlog Izmene i dopune Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2018. godinu, kao i Predlog Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom. Ovom odlukom, Grad Zrenjanin otkupio je od vlasnika kuću u Svetosavskoj ulici 4, u kojoj je živeo i radio naš istaknuti sugrađanin, osnivač i predsednik prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. i prvi veliki župan Torontalske županije u novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Uoči stote godišnjice od tog značajnog istorijskog događaja i onih događaja koji su potom usledili, Grad Zrenjanin izrazio je inicijativu i nameru da kuću Slavka Županskog pretvori u depadans Narodnog muzeja Zrenjanin, čuvajući tako uspomenu na tog narodnog vođu i tribuna, i podsećajući na njegove zasluge u donošenju odluka da se, nakon završetka Prvog svetskog rata, Vojvodina prisajedini Srbiji. Današnjom skupštinskom odlukom stiču se uslovi da ta želja bude realizovana, čime grad dobija autentičan istorijski prostor i izložbeni ambijent.

izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh