I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zasađeno drvo u ime prvorođene bebe u 2020. godini

U okviru kampanje „Za novi život”, a u čast prvorođene bebe u 2020. godini, u dvorištu zrenjaninske bolnice posađen je javor. Cilj ove akcije je da se podrže mere populacione politike kako bi se popravila demografska slika u zemlji.

Srbija se suočava sa velikim problemima kada je u pitanju demografija. Podaci pokazuju da svake godine nestaje jedan grad veličine Ivanjice. U poslednje vreme čine se napori kako bi se ta slika popravila. Kao podrška merama populacione politike potekla je ideja pokrajinskog ombudsmana da se u čast prvorođenih beba u bolnicama u Vojvodini posadi po jedno drvo.

“Ovo bi trebalo da bude jedna stalna akcija. Da podržavamo sve aktivnosti vezane za demografsko poboljšanje naše slike koju imamo. Zajednički kroz rast deteta i drveta da dođemo do jednog boljeg sutra. Ovo je simbolika samo za prvorođeno dete, a odnosi se na svu decu koja žive i koja će živeti ovde. Koja imaju priliku da u ustanovama kao što je opšta bolnica u Zrenjaninu dobiju ono što im pripada, a to je pravo na zdravstvenu zaštitu dostojnu svakog deteta. Smatram da zajedničkim radom možemo doći do boljeg sutra“, kaže Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman.

PerSu marketi

Osim Zrenjanina, akciji su se priključile i druge lokalne samouprave.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Bolnice u Sremskoj Mitrovici, Somboru, Novom Sadu, Vršcu, Pančevu, Subotici, Vrbasu… ako sam neku izostavio izvinjavam se, su odlučile da podrže ovu akciju zajedno sa lokalnim samoupravama i da na taj način da damo puno podršku merama demografske populacione politike. Ne samo treće dete, nego i prvo i drugo i svako naredno da ima sreću da živi i raste u zdravoj životnoj sredini. To je i obaveza po Konvenciji UN o pravima deteta. Zahvaljujem se svima koji su podržali ovu akciju. Pre svega opštim bolnicama i lokalnim samoupravama koje su donirale drveće koje smo zasadili. Na taj način dajemo podršku rađanju novog života“, dodaje naš sagovornik.

Otac prvorođene bebe u Zrenjaninu prisustvovao sadnji javora

Sadnji drveta prisustvovalo je rukovodstvo bolnice, predstavnici lokalne saomouprave i otac prvorođene bebe u Zrenjaninu.

„Ovo mi je prvo dete. Osećam se lepo što sam dobio dete. Danas idu kući i mama i beba. Obe se dobro osećaju“, kaže Vidak Janoš.

Suočeni sa gorućim pitanjima koja nam postavlja demografska slika naših prostora, ali i sa globalnom pretnjom od klimatskih promena koje ne biraju podneblje, danas je posebno važno raditi na afirmaciji prava deteta na očuvanje i razvoj svog identiteta, kao i na poštovanje nacionalnih vrednosti zemlje u kojoj živi, te prava na zdravu životnu sredinu. Zato puštanje i učvršćivanje korena, kao simbola svačijeg identiteta, predstavlja nužni uslov za kasnije širenje „krila“ kod naše dece i od presudnog je značaja za dalju zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Podsetimo, u Zrenjaninu je u 2019. godini rođeno 1.380 beba. Jedna manje u odnosu na 2018.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh