I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Zasadi drvo“: Oko 300 sadnica za nekoliko lokacija u gradu

Akcija sadnje drveća organizovana je na nekoliko lokacija u gradu, u sklopu projekta „Zasadi drvo” koji Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine realizuju zajedno sa JP „Vojvodinašume”. U sadnji javora u parku kod spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu, učestvovao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je tom prilikom istakao da je Grad Zrenjanin u protekle dve godine nabavio blizu 20.000 sadnica koje su distribuirane seoskim mesnim zajednicama, urbanim delovima grada i da je deo sadnica korišten za sadnju na saniranim divljim deponijama, a da je poseban deo priče benefit koji od sadnje i ozelenjavanja imaju i ovdašnji pčelari, jer je, kako je naveo, zasađen i veliki broj sadnica bagrema.

– Želeo bih da se pre svega zahvalim svim volonterima, građanima i inicijativama građana kojih je sve više kada je u pitanju sadnja drveća, jer je to dobro za naš grad, da se pošalje lepša slika našeg grada, ali ne samo zbog toga, već i zato što je to bitno i iz zdravstvenog ugla i ugla zaštite životne sredine – rekao je gradonačelnik i dodao da je u parku na Bagljašu danas zasađeno 15 stabala javora i da planova ima i za naredni period.

PerSu marketi

Akciji je prisustvovala i Slađana Dabić stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma u Direkciji JP “Vojvodinašume” koja je naglasila da je od početka akcije “Zasadi drvo” to preduzeće izdvojilo lokacije na kojima je vršeno pošumljavanje uz podršku ostalih aktera akcije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Zadovoljstvo mi je što smo danas u Zrenjaninu gde je vrlo mali procenat pošumljenosti, kao i u celoj Vojvodini, i mi smo za ovu priliku izdvojili 300 sadnica poljskog jasena, javora, gorskog javora, mleča i praktično, na indirektan način pomogli da ovde, u naselju Bagljaš, već u sledećoj sezoni, kada krene vegetacija, bude vrlo lep drvored – kazala je Dabić.

Aleksandra Magazin, šef Rasadnika “Čistoće i zelenila” istakla je da su akcije sadnje tokom poslednje dve godine sve češće, kao i donacije, a da i to preduzeće ulaže u sadni materijal i sadnju, podizanje i renoviranje parkova i ulica.

– Pored ove akcije za petnaestak dana očekujemo da ćemo uređivati i ulicu Vojvode Petra Bojovića u kojoj ćemo zasaditi crvenolisnu šljivu, pošto je nekada to bila Šljivarska ulica. “Čistoća i zelenilo” uložila je i u ostale parkove, Čokliget i Plankov park – rekla je Aleksandra Magazin.

Istakla je da prilikom sadnje postoje standardi i vrste, naime, traže se vrste koje neće biti agresivne i izbegavaju se, primera radi sibirski brest i običan bagrem u gradskim sredinama i da se o tome mnogo vodi računa, te da se sade javor, jasen, liliodendron, ukrasne šljive i jabuke.

– Plan našeg preduzeća je da prvobitno renoviramo ulice koje su oko samog centra grada i podignemo drvorede, a onda krećemo dalje, da održavamo parkove i ostale delove grada – navela je ona.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naveli su da se na osnovu podataka poslednje Nacionalne inventure šuma, Vojvodina ubraja u šumom najsiromašnije regije u Evropi, sa samo 7,1 odsto šumovitosti. Poseban problem predstavlja to što na području Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, a razlog je to što je to područje dominantno poljoprivredni region.

Izvor i foto: zrenjanin.rs

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh