I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Zarobljene zalihe lekova propadaju u Jugoremediji

Deficitarni lekovi kojih nema na tržištu medikamenata kao što su trental, lasiks i aminofilin, mesecima predstavljaju problem mnogim bolesnicima, jer za njih nema adekvatnih zamena. Dok su rafovi apoteka prazni, magacini zrenjaninske „Jugoremedije“ prepuni su upravo ovih deficitarnih lekova. Deo pripada Republičkim robnim rezervama, dok je deo pod hipotekom i predstavlja zalog bankama, te im polako ističe rok upotrebe, međutim o tome niko od nadležnih ne vodi brigu, upozoravaju radnici „Jugoremedije“.

U apotekama u Srbiji mesecima nema lekova poput lasiksa, trentala, kliacila i aminofilina, za neke je postojala zamena, međutim sada su i te zalihe potrošene, tvrde apotekari. Građani sa iščekivanjem pitaju za te lekove, jer su mnogima potrebni za redovnu terapiju, radnici „Jugoremedije“ već neko vreme ukazuju na problem lekova kojih na tržištu nema, a kod njih stoje i propadaju.

Deo lagera ovih lekova su robne rezerve i bez naloga Ministarstva zdravlja ne mogu se pustiti u promet, dok je drugi deo zalog za kredite u Komercijalnoj i Razvojnoj banci Vojvodine. Prema rečima zaposlenih iz „Jugoremedije“, niko od njih, ni ministarstvo, ni banke ne pokazuju interesovanje da se ovi lekovi nađu na tržištu. Iz Ministarstva zdravlja na pitanja o lekovima iz „Jugoremedije“ dobili odgovor da je u toku rešavanje tog problema i da je to bila i jedna od tema današnjeg sastanka ministra finansija Mlađana Dinkića i ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović.

U međuvremenu, iz „Jugoremedije“ podsećaju da, ukoliko se pitanje plasmana lekova hitno ne reši, su svi na gubitku – građani, država, ali i banke kojima su lekovi garancija plaćanja, što će dodatno ugroziti opstanak domaće proizvodnje.

I Taxi Zrenjanin

Izvor : RTV, Ivana Buš Jović

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh