I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zaposleni u Pošti kivni zbog malih plata – neizvesno do kada će štrajk trajati

Deo zaposlenih u JP Pošta Srbije koji rade u Beogradu stupili su u štrajk u ponedeljak popodne. Dan kasnije štrajk se proširio na još nekoliko mesta u Srbiji, među kojima je i Zrenjanin. Razlog zbog kojeg je štrajk pokrentut su niske plate. U Samostalnom sindikatu poštanskih radnika kažu da iza ove obustave rada stoje sami radnici. Članovi ovog sindikata podržavaju kolege koji su u štrajku. Kako nezvanično saznajemo, u Zrenjaninu su danas radile samo dve manje pošte. U glavnoj Pošti isporučivale su se samo pristigle pošiljke. Kada je reč o poštama u selima, osim možda dve ili tri, ostale, takođe, nisu radile. Do kada će ova situacija trajati teško je reći. Pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije najavljeni su za petak.

Već dva dana šalter sala glavne Pošte u Zrenjaninu je prazna. Razlog je štrajk zaposlenih na šalterima. Jedino što korisnici mogu da obave u ovoj Pošti jeste da podignu pristigle pošiljke.

Štrajk zaposlenih u Pošti je krenuo spontano u ponedeljak popodne iz Beograda. Među štrajkačima su osim šalterskih radnika i poštari, kuriri, vozači, zaposleni u preradnim centrima… Koliko je Pošta u Srbiji trenutno u štrajku teško je reći.

I Taxi Zrenjanin

„U Srbiji ima 1.500 poštanskih jedinica. Stvarno je teško prikupiti podatke koje jedinice štrajkuju. U Beogradu imate pošte u kojima uopšte ne rade šalteri ili ako se radi u najboljem slučaju se radi sa jednim šalterom. Štrajku su se priključili i zaposleni u Zrenjaninu, Novom Sadu, Subotici, Somboru. To je kada su u pitanju šalteri. Kada su u pitanju poštari oni su stali u celoj Srbiji, jer ne rade preradni centri. Oni praktično i nemaju pošiljke koje treba da nose na dostavu. Poštari su 70 posto u obustavi rada“, kaže Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Štrajk zaposlenih u Pošti se širi po Srbiji, zaposleni nezadovoljni platama

„Ono što je srž sistema to su ti preradni centri gde se prerađuju pošiljke. Reč je o Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Oni su stali. Sve je počelo preksinoć, 2. decembra. Nakon održanog protesta koji su organizovali zaposleni stao je poštanski centar Beograd. Zaposleni su samoinicijativno stali. Onda se to 3. decembra i danas proširilo na druge gradove u Srbiji. Uglavnom štrajkuju u Beogradu, Valjevu, Lazarevcu, Mladenovcu, Smederevu, Palancni, u Vojvodini su to Zrenjanin, Kikinda, Novi Sad, neke pošte koje pripadaju radnoj jedinici Subotica“, precizira naš sagovornik.

Zaposleni u Pošti nisu zadovoljni primanjima.

„Glavni razlog nezadovoljstva radnika Pošte su niske zarade. Zarade šalterskih radnika, poštara, vozača, kurira, radnika u preradi uopšte zaposlenih sa srednjom stručnom spremom se kreću od 32.000 do 39.000 dinara zavisno od radnog staža. Prosečna radnička plata je oko 37.000 dinara. Ono što je ponuđeno sada bilo bi uvećanje od 3.000 do 4.000 dinara što je za nas neprihvatljivo. Od kada su oktobra 2014. godine zarade umanjene celom javnom sektoru za 10 posto nekima je nešto i vraćeno. Nama, zaposlenima u javnim i komunalnim preduzećima ni jedan procenat nije vraćen uključujući i Poštu Srbije. Sada su nam zarade realno pale barem za nekih 30 posto, ako ne i više“, objašnjava Pavlović.

Pregovori predstavnika štrajkača i Vlade zakazani za petak

Do kada će Pošte biti u štrajku niko sa sigurnošću ne može da kaže.

„Tim radnika koji je dobio legimitet kada je bila potpuna obustava rada u Pošti u martu ove godine, a tada su, podsetiću vas, stali Beograd i Zrenjanin, išao je na pregovore kod ministra Stefanovića. Postignut je određeni dogovor oko isplate zarada iz dobiti i socijalne pomoći i to je ispoštovano. Međutim, ovaj drugi deo koji je trebalo da se reši u novembru vezano za uvećanje zarada nije ispoštovan tj. za zaposlene je neprihvatljivo 10-ak posto. Kada oni od te svoje zarade odbiju topli obrok koji iznosi 3.000 dinara, pa onda dodaju to povećanje, to je malo. Danas je trebalo da budu razgovori tog tima radnika i predstavnika Vlade, ali su oni odloženi za petak. Vlada je to odložila, koliko sam ja informisan“, kaže naš sagovornik.

„Radnici nisu više kao što su bili kada smo ranije pravili obustave rada. 2017. godine smo mi štrajkovali ispred glavnog poštanskog centra. Blokirali smo ga 14 dana. Nakon toga bilo je suspendovano 37 radnika. Ovo sada je u mnogo većem obimu. Sada su ljudi više oslobođeni od straha. U poslednje tri godine ovo je treća velika obustava. Velika obustava za koju zaposleni pre toga nisu bili naviknuti, a ni građani tj. korisnici naših usluga. Lopta je sada u rukama Vlade Srbije. Ona je osnivač i uvećanje zarada zavisi od njih, od njihove saglasnosti. Mi ne tražimo pare iz budžeta. Mi tražimo da iz sopstvenih sredstava, kao i do sada. Mi ne zavlačimo ruku u budžet nikome. Naprotiv, mi bismo ga više punili. Jer ako su zarade veće, veći su i porezi i doprinosi“, dodaje Pavlović.

Sindikat nije organizator štrajka u Pošti, ali je uz štrajkače

U Samostalnom sindikatu poštanskih radnika objašnjavaju da je trenutni štrajk zaposlenih u Pošti rezultat organizacije samih radnika, a ne sindikata. Dodaju da članovi sindikata podržavaju štrajk i da su sa svojim kolegama.

Niko od zaposlenih u Pošti u Zrenjaninu koji su u štrajku nije želeo da govori o obustavi rada. Nezvanično smo saznali da su danas radile dve manje pošte u gradu. Na 4. julu i na Bagljašu. Kada je reč o poštama u selima, možda su radile u dva-tri sela, u ostalima nisu.

Potal I love Zrenjanin pokušao je da stupi u kontakt i sa rukovodstvom Pošte u Zrenjaninu i da dobije zvaničnu informaciju o štrajku i o tome do kada će obustava rada trajati. Telefonom smo dobili odgovor da direktor Tibor Heslenji ne može da da izjavu povodom štrajka zaposlenih.

Saopštenje JP „Pošta Srbije“ nakon sastanka v.d. ovog preduzeća i potpredsednika Vlade

Nakon sastanka v.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Mire Petrović i potpredsednika Vlade Nebojše Stefanovića ovo preduzeće je izdalo saopštenje u kojem se navodi da je programom preduzeća predviđeno uvećanja zarada. Kao i da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima.

“Nadzorni odbor „Pošte Srbije“ na sednici od 29. novembra usvojio je program poslovanja kojim je predviđeno uvećanje mase zarada za zaposlene za deset odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti za 2019. u martu sledeće godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za tekuću godinu. Planirano povećanje zarada, u svemu je usklađeno sa finansijskim mogućnostima „Pošte Srbije“ u ovom trenutku i održivim poslovanjem”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju stoji i da će se posebno voditi računa o zaradama zaposlenih sa najnižim primanjima, kao i da se planira ukidanje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava. To će, kako se ističe, uticati već na januarsku platu, koja će biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku. Iz Pošte podsećaju da je socijalni dijalog o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u JP „Pošta Srbije“, a koji je započet u martu, doveo do niza konkretnih mera koje se već sprovode.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh