I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Zapažen nastup Zrenjaninaca na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Morahalomu

U mađarskom gradiću Morahalom nedavno je nastavljena važna međunarodna saradnja Mađarske i Srbije. Naši sugrađani su podržali i otvaranje Srpskog kulturnog centra Kolo u tom mestu blizu mađarsko-srpske granice. Nije to bila samo zvanična politička podrška i saradnja, već su otvaranje ove institucije podržali i zrenjaninski umetnici.

Sugrađanka Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu je na svečanosti izvela srpsku himnu Bože pravde. Pitali smo je kako ovaj svečani događaj i susret sa sunarodnicima u Mađarskoj izgleda iz ugla jedne umetnice.

– Iako su domaćini ovog projekta bili Mađari, veliki deo posla je prilikom organizovanja svečanosti otvaranja kulturnog centra u Morahalomu imao i grad Zrenjanin. Morahalom je po prvi put imao priliku da organizuje ovako veliku svečanost, uz visoke zvaničnike dveju država, tako da je sa naše strane dobrodošla i podrška našim susedima, jer grad Zrenjanin zaista može da se pohvali velikim dugogodišnjim iskustvom u realizovanju sličnih aktivnosti. Svaki od zvaničnika je imao i priliku da se obrati skupu,u prelepoj sali novoizrađenog kulturnog centra. Domaćini su priredili i bogat kulturno-umetnički program, brižljivo odabran i na zaista visokom nivou. Pored vrhunskih umetnika iz Mađarske, domaćini su kao izvođače pozvali Orkestar Radio televizije Vojvodine, naš najuspešniji ansambl za očuvanje narodnih igara „Kolo“ iz Beograda, Srpski hor Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina, a himnu Republike Srbije izvela sam na početku same svečanosti. Ključ Balkana je gradonačelnik gospodin Nogradi predao našem gradonačelniku gospodinu Janjiću i time otvorio vrata Kulturnog centra „Kolo“ Zrenjaninu. Mi, Zrenjaninci, smo već na toj svečanosti otključali ta vrata. Sjajna atmosfera, koja je vladala ti dana oko pripreme celog događaja, da kažem sa strane oba „tabora“ i mađarskog i našeg zrenjaninskog, zaista je ostavila utisak istinske ljubavi ka prožimanju kultura i međuljudskih odnosa dva naroda. Tu poruku su preneli i govornici, zvanični predstavnici dveju zemalja, kao i svi učesnici na sceni. Posebno mi je ostala u sećanju izjava direktora kulturnog centra Kolo: “Naš zadatak je da na sledećoj stanici razvitka, mladi budu u prilici da ispričaju šta su oni s ljubavlju dobili od nas, kroz naše vrednosti, kulturu, naše korene, i stav prema svetu. Ako to napravimo, onda će Morahalom zaista postati Kapija Balkana“, prenela je slikovito svoje utiske Milica Dosković.

PerSu marketi

-Srba u Morahalomu nema, tačnije zabeleženo je da postoji jedan stanovnik, ali kako je turizam tog mesta počeo da se sve više razvija, i kapaciteti banje Morahalom postaju sve dostupniji i poznatiji. Saradnja dva naroda, dva suseda entuzijazmom pojedinaca pokrenula su se u lepom pravcu, prožimajući prave vrednosti kroz dve kulture. Morahalom je malo mesto, veoma lepo uređeno, sa mnogo zelenih, cvetnih površina, sjajnih kompleksa bazena i sve je nekako na dohvat ruke. Mirno mesto za zaista kvalitetan odmor tokom cele godine. Malo je ovog puta bilo vremena za uživanje u banjskoj ponudi, jer smo kao učesnici bili obavezni i na generalnim probama, ali mislim da ću se uskoro odlučiti da i sa porodicom posetim ovo mesto, zaključila je naša sugrađanka poznata po raskošnom glasu i predanom radu u oblasti kulture.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh