I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Zanimljivosti sa MIRK-a: Klupa stara 120 godina, kolekcija dugmadi…

Na ovogodišnjoj 46. Međunarodnoj izložbi rukotvorina i kolekcionarstva (MIRK), koja se održavala krajem marta u Osnovnoj školi „Servo Mihalj“ u Mužlji, pored više od 6000 izloženih ručnih radova, raznih kolekcija i dela umetnika, izdvajamo dve zanimljivosti – kolekciju od 4121 dugmadi i klupu staru blizu 120 godina.

mirk-dugmad

Eržebet Kočiš je dugogodišnja aktivna članica Kluba Žena iz Mužlje. Od malih nogu se bavi izradom ručnih radova, a veštine je, kaže, naučila od svoje majke koja se više od sedamdeset godina bavila izradom rukotvorina. Na ideju o sakupljanju dugmadi je došla pre nekoliko godina, kada je umesto da baci staru odeću, počela da skida i prikuplja dugmad te je tako stigla do 4121 komada.

Kočiš je za naš portal izjavila, da je za narednu, 47. Međunarodnu izložbu rukotvorina i kolekcionarstva, već sašila jednu haljinu na koju želi da prišije svu prikupljenu dugmad.

I Taxi Zrenjanin

mirk-klupa

Najveću pažnju na MIRK-u izazvala je klupa stara blizu 120 godina. Članovi porodice Beker nedavno su klupu poklonili Udruženju kuvara amatera i negovatelja starih običaja, čiji članovi su tokom prethodnih nedelja – pazeći da sačuvaju autentičnost klupe – vršili sitne popravke na njoj, nakon čega su supružnici Hilda Damjanov i Andraš Takač ukrasili njen izgled cvetnim motivima „kalocsai“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh