I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zanimljivosti o Trgu dr Zorana Đinđića

Trg dr Zorana Đinđića nalazi se u centru Zrenjanina, na kraju Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića i ujedno glavne pešačke zone. Pešačkim mostom je povezan sa Žitnim trgom, koji se nalazi na drugoj obali Begeja.

Na ovom trgu se nalaze dominantna staklena zgrada filijale Vojvođanske banke, Poreska uprava, Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Trg je krajem pretposlednje decenije 20. veka pretrpeo drastične promene svoje fizionomije, uklanjanjem bloka objekata uz Begej, kao i podizanjem nivoa trga, posle čega je postao pešačka zona. Zbog svog karakterističnog izgleda, među Zrenjanincima je poznatiji kao Plato kod Vojvođanske banke. Nekada su se na trgu nalazili važni objekti: zgrada Velikobečkerečke štedionice, hotel „Kruna“ i restoran „Tisa“, zatim kuća Ignaca Levija, Jankovićeva kuća, kuća Paje Linjačkog, kuća Dragoljuba Nestorova, škola igranja „Mrka“ i drugi. Usled urbanističkih promena koje su se odigrale najpre šezdesetih, a zatim i početkom devedesetih godina prošlog veka, izgled trga je radikalno izmenjen. Većina kuća i zgrada je porušena, a jedini preostali objekti su zgrada Velikobečkerečke štedionice i kuća Ignaca Levija, u kojoj su danas smeštene prostorije Mesne zajednice „Centar“. Ova dva objekta stavljena su pod zaštitu države kao kulturna dobra.

RANIJI NAZIVI

Trg je od uvođenja zvaničnih naziva više puta menjao ime: A “Korona” elotti ter (pre 1879), Erzsébet tér (1879-1919), Vilzonov trg (1919-1941), Prinz Eugen Platz (1941-1944), Vilzonov trg (1944-1948), Trg Republike (1948-2010), Trg dr Zorana Đinđića (2010-do danas)

I Taxi Zrenjanin

SPOMENICI

Na Vilzonovom trgu se nalazio i pravoslavni krst, koji je još 1891. godine podignut kao zadužbina Marka Jankahidca Zabogina. Krst je uklonjen 1952. godine i danas se nalazi u porti Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici.
Prilikom kopanja temelja za kuću Dragoljuba Nestorova 1938. godine, na Vilzonovom trgu pronađeni su ostaci nekadašnjeg srpskog pravoslavnog groblja iz 17. veka. Tri nadgrobna spomenika koja su tada otkopana naučno su obrađena u monografiji „Petrovgrad“ iz 1938. i prilogu Aleksandra Stanojlovića u Glasniku Istorijskog društva u Novom Sadu iz 1940. godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

DANAŠNJI IZGLED

Vilzonov trg, koji je posle Drugog svetskog rata preimenovan u Trg Republike, a 2010. u Trg dr Zorana Đinđića, danas je praktično nevidljiv usled urbanističkih promena u kojima je nestao pod platoom u sklopu kog su izgrađeni podzemna garaža sa tržnim centrom i monumentalna staklena zgrada Vojvođanske banke. Zgrada GIK „Banata“ koja je podignuta na mestu nekadašnje Jankovićeve kuće, i u kojoj je danas smeštena Poreska uprava, nalazi se na adresi Trg dr Zorana Đinđića, iako je njena prethodnica bila na adresi Vojvode Mišića (Servo Mihalja) 4 i nije pripadala Trgu.

ZANIMLJIVOSTI

Na delu trga nalaze se dva betonska obeliska, koja predstavljaju nikada dovršeni spomenik borcima palim u ratovima devedesetih godina 20. veka.
Prva pošta u Velikom Bečkereku otvorena je 22. juna 1737. godine na današnjem Trgu dr Zorana Đinđića, na mestu zgrade u kojoj se kasnije nalazio restoran „Tisa“. Trg je 2010. godine nazvan po ubijenom premijeru Srbije, posle inicijative pokreta „Novi optimizam“ da se jedna ulica ili trg u gradu nazovu po Zoranu Đinđiću, što je izazvalo podeljeno mišljenje javnosti.

Izvor: Zrikipedia.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh