I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zanimljivi proizvodi koji su obeležili 14. Festival meda u Zrenjaninu (FOTO)

Na tradicionalnom, 14. po redu Festivalu meda u Zrenjaninu koji se od petka do danas održavao na Trgu slobode, svoje proizvode od meda, pribor i pčelarsku opremu izložilo je oko petnaestak pčelarskih gazdinstava iz više gradova Srbije.

Pored dobro poznatog livadskog, šumskog, bagremovog i lipovog meda, posetioci su tokom trodnevne manifestacije mogli da kupe i med sa cimetom, đumbirom i zelenim oraščićima, ali i matični mleč za jačanje imuniteta za predstojeći zimski period.

Fordomanija

Prema rečima izlagača, ove godine najviše se tražio bronhi med, sasvim prirodna perga u medu i med u saću.

BRONHI MED

Mešavinom šumskog meda, lipe i mladih borovih iglica dobija se za naše zdravlje veoma koristan proizvod – bronhi med. Ovaj pčelinji proizvod pomaže osobama koje imaju problema sa bronhitisom, astmom i otežanim disanjem, a koristi se i kao lek protiv kašlja za decu i odrasle.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

PERGA U MEDU

Perga ili pčelinji hleb, po sastavu je veoma slična polenu – cvetnom prahu. Ona u sebi sadrži veliki broj vitamina i minerala, koji su neophodni za jačanje našeg organizma.

Najčešće se koristi nakon operacija i za ublažavanje prehlade i gripa.

MED U SAĆU

Med u saću je proizvod koji se dobija pravo iz košnica. Dok se med vrca, ovaj prirodan vosak skida se sa ramova i stavlja se u pakovanje. Najbolji je bagremov med, jer on najduže ostaje u tečnom stanju.

Preporučuje se deci koja imaju problema sa desnima, zubima i grlom. Med u saću se žvaće.

Organizatori Festivala meda bili su članovi Društva pčelara „Akac” iz Mužlje i „Milivoj Bugarski” iz Zrenjanina.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh